Nyheter Ekonomi Sverige

Unikt maktskifte i svensk kommun

För någon vecka sedan utspelade sig ett för Sverige ovanligt politiskt drama på ett möte i Härjedalens kommunfullmäktige. Arkivbild.
För någon vecka sedan utspelade sig ett för Sverige ovanligt politiskt drama på ett möte i Härjedalens kommunfullmäktige. Arkivbild.

Härjedalens kommun har fått ett nytt politiskt styre. Den gamla ledningen fick inte ansvarsfrihet för ekonomin.– Det är väldigt, väldigt ovanligt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

För någon vecka sedan utspelade sig ett för Sverige ovanligt politiskt drama på ett möte i Härjedalens kommunfullmäktige.

Den S-styrda kommunens socialnämnd fick kritik av revisorerna för att inte ha nått de ekonomiska målen, men revisorerna tyckte trots allt att nämnden och kommunstyrelsen skulle få så kallad ansvarsfrihet.

Det tyckte inte den borgerliga oppositionen som fick med sig kommunens små partier till ett majoritetsbeslut om att inte ge ansvarsfrihet (ett beslut som sedan dess har överklagats till förvaltningsrätten).

Gick emot revisorerna

– Man har inte haft tillräcklig styrning och kontroll över ekonomin i socialnämnden. Och kommunstyrelsen har ett ansvar att hålla koll på hur det ser ut i nämnderna, säger det nya kommunalrådet Anders Häggkvist (C).

En majoritet röstade alltså emot revisorernas förslag.

– Man har ju ett fullmäktige av en anledning. Annars kunde man bara ha haft revisorer, säger Anders Häggkvist.

Till följd av beslutet avgick både socialnämnden och kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen leds nu av den borgerliga alliansen.

"Väldigt ovanligt"

Att den förra ledningen inte fick ansvarsfrihet är en speciell händelse i svensk kommunpolitik, enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

– Det händer ibland, men det är väldigt, väldigt ovanligt. Och det är definitivt ovanligt att det sker på fullmäktiges eget bevåg, säger han och syftar på att politikerna gick emot revisorerna.

– Det är en juridifiering av lokalpolitiken. Man använder sig av ett rättsligt instrument – ansvarsfrihetsfrågan – för att uppnå ett politiskt mål. Så man är rätt fiffig.

En kommunstyrelse är inte tvungen att avgå om den inte får ansvarsfrihet. Det måste tas genom ytterligare ett beslut, om inte styrelsen förekommer genom att gå själv. Som i det här fallet.

– Det är väl en ganska naturlig reaktion, kan jag tycka, säger Olle Lundin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset