Sport Sport-topp

United sparkar van Gaal

Louis van Gaal fick sparken från tränarposten i Manchester United på måndagen. Arkivbild.
Louis van Gaal fick sparken från tränarposten i Manchester United på måndagen. Arkivbild.

Louis van Gaal ut.José Mourinho in?Manchester United sparkade på måndagen den 64-årige nederländaren men gav inget besked om efterträdare.

I flera månader har det ryktats att nederländaren Louis van Gaal ska ersättas av portugisen José Mourinho.

På måndagskvällen kom ett delbesked.

"Louis van Gaal lämnar Manchester United med omedelbar verkan", löd det korta meddelandet som publicerades på klubbens webbplats och delgavs New York-börsen.

"Mycket besviken"

Spekulationerna om att van Gaal skulle få lämna United tog fart redan vid jul när det gick till tungt för Premier League-giganten. Det blev inte bättre för nederländaren sedan det stod klart att det inte blir något Champions League-spel till hösten för United som slutade femma i ligan. 64-åringen hade kontrakt över nästa säsong.

"Jag är mycket besviken över att inte kunna fullfölja den tänkta treårsplanen", sade van Gaal i ett pressmeddelande.

"Jag är övertygad om att grunden är lagd så att klubben kan uppnå ännu större framgångar", fortsatte nederländaren som avslutade sin tid på posten med att vinna FA-cupen – klubbens tolfte.

Ed Woodward, vice ordförande, tackade van Gaal för ett utmärkt arbete. Han fortsatte:

"Han (van Gaal) lämnar oss efter att ha gett flera unga spelare självförtroende att visa sin förmåga på högsta nivå".

"Borde gå hem"

Mourinho har setts som en given efterträdare men när medierepresentanterna som belägrat hans bostad i London till slut fick ett uttalande klargjorde det inte mycket:

– Jag kan säga så här: Jag kommer inte att lämna mitt hus igen i kväll så ni borde gå hem, sade den 53-årige portugisen som fick lämna Chelsea i december.

Rykten har även placerat Zlatan Ibrahimovic, som har en god relation till Mourinho, i United. Ibrahimovic har själv öppnat dörren för Premier League-spel nästa säsong.