Sport Sport-topp

Uppåt igen på Marcus berg-och-dalbana

Marcus Berg var i centrum på lördagens pressträff.
Marcus Berg var i centrum på lördagens pressträff.

22 år gammal slog Marcus Berg igenom i U21-EM, vann skytteligan och fick höra att han var nästa stora svenska anfallare.Först sju år senare är han nummer två bakom Zlatan Ibrahimovic – och får debutera i ett stort mästerskap.– Det har tagit lång tid, säger han.

Förbundskaptenen Erik Hamrén har öppet deklarerat att Berg är steget före i konkurrensen om platsen bredvid Ibrahimovic mot Irland på måndag.

– Jag har spelat i slutet, i kvalet och i playoff. Det är kanske det han menar. För mig gäller det att prestera i varje match för att visa att jag ska ha den platsen. John (Guidetti) och även Emir (Kujovic) krigar på för att få den, säger Berg.

Att den allmänna opinionen tycks föredra Guidetti är han medveten om.

– Jag förstår att folk gillar honom, han är en jätteduktig spelare, men jag kan bara göra mitt bästa och sedan får folk kritisera mig eller gilla mig.

– Det är inget jag kan fokusera på. Jag måste göra mitt jobb.

Mycket in och ut

TT: Din landslagskarriär har, ursäkta det vitsiga, varit något av en berg-och-dalbana, eller hur?

– Det stämmer. Jag gjorde debut 2008 och det är ganska länge sedan. Jag var varit in och ut en hel del. Först i senaste kvalet kom jag till landslaget med en annan känsla och har fått spela en hel del. Då blir det annorlunda, en annan trygghet när man kommer hit.

– Jag har inte gjort så många landskamper under en rätt lång tid, drygt 30 på åtta år. De senaste tre åren i klubblaget har det stämt bra.

– Det visar sig också i landslaget, tycker jag.

Berg gjorde succé med Groningen. Ajax ville köpa honom men budet var för lågt. De närmare 100 miljoner Hamburg betalade sommaren 2009 var tillräckligt. Men flytten blev en enda lång besvikelse. Två höftoperationer på tre år förstörde chansen att lyckas i Bundesliga. I stället kom framgången i Panathinaikos, dit han gick våren 2013.

TT: Kände du någon gång att det skulle blir svårt att nå tillbaka till landslaget?

– Nej, inte så. Vi har haft bra anfallare i landslaget som varit ute i Europa och presterat bra under en längre tid. Efter 2009 var det en ganska stor hajp och efter det gick det snabbt utför i Hamburg, men jag har aldrig tänkt att min chans är förbi utan jag har hela tiden krigat på.

"Hittat min roll"

– Det är väl därför jag står här nu. Jag tycker att jag har hittat min roll, säger Berg och beskriver hur det är att samarbeta med Zlatan Ibrahimovic.

– Jag ska försöka vara nära honom för allt kan hända. Han är fantastisk på att hålla i bollen och slå öppnande passningar. Samtidigt är han en "killer" i straffområdet. Min roll är mer att hugga i straffområdet. Kommer man inte till de lägena kan det se ut som om man inte är med i matchen, men det är den rollen jag har.