Nyheter Världen

Upp till bevis för Bernie Sanders

Demokraterna Hillary Clinton och Bernie Sanders debatterade med skärpa i industristaden Flint. På tisdag går Michigan till primärval.
Demokraterna Hillary Clinton och Bernie Sanders debatterade med skärpa i industristaden Flint. På tisdag går Michigan till primärval.

Kan Bernie Sanders blåsa liv i sin satsning på Vita huset genom att vidga sitt stöd bland minoriteter? Kommer Donald Trump att befästa sin ledning bland Republikanerna ytterligare?Nya primärvalsdrabbningar väntar i de viktiga delstaterna Michigan och Mississippi.

Michigan – med bilstaden Detroit och industrisamhället Flint, som drabbats av blyförorenat vatten – stod i fokus för den senaste debatten mellan Demokraternas Hillary Clinton och Sanders.

De två var överens om att delstatens republikanske guvernör Rick Snyder bör avgå på grund av vattenkrisen i Flint. Men i övrigt var tonen hård. Sanders hävdade att Clinton går storbankerna på Wall Streets ärenden, Clinton attackerade Sanders för hans motstånd mot räddningspaketet för landets bilindustri. Clinton sade sig ha viss förståelse för lokal användning av så kallad frackning, vid olje- och gasutvinning. Sanders sade rätt och slätt nej till metoden.

Okänslig?

Men Sanders, som förlorat mot Clinton i sydstater med stora andelar svarta och spansktalande, verkar ha problem med att hitta rätt ton när han talar om landets minoriteter.

– När du är vit vet du inte hur det är att leva i ett getto, du vet inte vad det innebär att vara fattig, sade Sanders på debattscenen i just Flint.

Kommentaren fick många att se rött på sociala medier, där den beskrevs som okänslig, enligt nyhetskanalen CNN.

Trump leder

Drygt 14 procent av befolkningen i Michigan är svart och 5 procent utgörs av spansktalande så kallade latinos. Motsvarande siffror i Mississippi är 37,5 respektive 3 procent. Clinton leder i båda delstaterna, Sanders primärvalssegrar hittills – den senaste i Maine – har varit i områden som domineras av vita, liberala väljare. Om han ska ha en chans att ta hem Demokraternas presidentnominering måste han börja vinna bland minoriteter.

På den republikanska sidan leder den populistiske affärsmannen Donald Trump stort i både Michigan och Mississippi. Till mångas förvåning har han skapat entusiasm brett i väljarleden. Partiet håller dessutom primärval i Idaho och nomineringsmöten i Hawaii, men där saknas tillförlitliga mätningar.

Carlos Osorio/AP/TT
Om Vermontsenatorn Bernie Sanders ska ha en chans att knipa Demokraternas kandidatur inför höstens presidentval måste han hitta ett sätt att nå fram till USA:s stor minoritetsbefolkning.
Robert F. Bukaty/AP/TT
Bernie Sanders har hittills främst skördat framgångar i delstater som domineras av vit, liberal befolkning.
Brynn Anderson/AP/TT
Den kontroversielle affärsmannen Donald Trump är favorittippad inför tisdagens primärval i Michigan och Mississippi.