Nyheter

Uppblossande strid inom Demokraterna

Presidentaspiranten Bernie Sanders talar till anhängare i Kalifornien, som går till valurnorna den 7 juni.
Presidentaspiranten Bernie Sanders talar till anhängare i Kalifornien, som går till valurnorna den 7 juni.

Burop, dödshot och kastade stolar. Demokraten Bernie Sanders anhängare gav uttryck för sin frustration vid helgens lokala partikonvent i Nevada. En ilsken partiledning oroas nu för att sommarens konvent i Philadelphia blir våldsamt.

– Om det går riktigt bra för Bernie Sanders under de sista primärvalen kan det bli en fight på konventet, säger svenskamerikanska Elizabeth Walentin, statsvetare och pr-konsult som tidigare arbetat för Obamakampanjen.

– Hos Demokraterna handlar ju mycket om superdelegaterna, på sätt och vis har partiet ett mer elitistiskt och orättvist sätt att fördela delegater än Republikanerna.

De 712 superdelegaterna är partihöjdare som röstar efter eget huvud när presidentkandidaten utses på konventet. Hittills har 524 offentliggjort sitt stöd för Hillary Clinton, och enbart 40 för Sanders.

Dödshot

Nomineringsmötet i öken- och kasinodelstaten Nevada hölls redan i februari och vanns av Clinton. Men när delegatsfördelningen skulle fastställas vid ett lokalt konvent i dagarna surnade Sanders anhängare till på vad de anser var en felaktigt och orättvis process. Filminspelningar och deltagare vittnar om ett högljutt svärande, obscena gester och kastade stolar – en tillställning som fick avbrytas av säkerhetsvakter.

Dagen därpå vandaliserades partihögkvarteret i Las Vegas och Nevadademokraternas ordförande Roberta Lange fick flera dödshot. "Förbered dig för helvetet" hette det i ett sms som tidningen The New York Times tagit del av. Avsändaren lade till att det var känt var Langes barnbarn gick i skola.

I en anmälan till moderpartiet uttrycker Nevadademokraterna oro för att liknande scener kan komma att utspela sig på konventet i Pennsylvania i juli. Partiets ordförande Debbie Wasserman Schultz säger sig vara orolig, både hon och senatens minoritetsledare Harry Reid har uppmanat Bernie Sanders att agera.

"Inte acceptabelt"

Men Sanders respons, ett uttalande i vilket han fördömer våld i allmänhet men inte det som inträffat i Nevada i synnerhet – och pekar på vad han anser är felaktigheter som skett vid konventet i Nevada, får partiledningen att se rött.

– Inte acceptabelt. . . mer bränsle läggs på elden, säger Wasserman Schultz till nyhetskanalen CNN.

Konflikten sker samtidigt som primärvalskampen mellan Sanders och Clinton går mot ett avgörande skede. Clinton leder övertygande och vann tisdagens primärval i Kentucky, medan Sanders tog hem Oregon.

Jae C. Hong/AP/TT
Presidentaspiranten Bernie Sanders har skapat stor entusiasm bland väljarna med sitt budskap om minskade sociala orättvisor.
Jae C. Hong/AP/TT
Presidentaspiranten Bernie Sanders har skapat stor entusiasm bland väljarna med sitt budskap om minskade sociala orättvisor.