Nyheter Toppnyheter

Uppemot 14 döda i skottdådet i USA

En insatsstyrka är på plats i San Bernardino efter rapporter om många skadade i ett skottdrama.
En insatsstyrka är på plats i San Bernardino efter rapporter om många skadade i ett skottdrama.

Uppemot 14 personer har skjutits ihjäl i San Bernardino i Kalifornien, säger polischefen Jarrod Burguan. Angreppet skedde mot ett socialkontor där det pågick ett evenemang. Senare uppgav polisen att en misstänkt skjutits till döds och att en annan tagits i förvar.

Polisen säger att det är oklart om de båda misstänkta kan kopplas till dödsskjutningarna. Man bekräftar däremot att en misstänkt kan vara på fri fot, och tv-bilder visar hur poliser systematiskt söker igenom bostadsområden i San Bernandino-området. Med dragna vapen går de från dörr till dörr.

Strax innan polisen meddelade att två misstänkta oskadliggjorts, visade tv-bilder hur en person låg på marken bredvid en bil med sönderskjutna rutor. På andra bilder syntes poliser föra bort en person på en parkeringsplats.

17 skadade

Det dödliga skottdramat tidigare under kvällen, då även 17 personer skadades, skedde inne i en byggnad som inrymmer ett socialkontor i San Bernardino, kring en timmes bilfärd från Los Angeles.

Till att börja med uppgavs att en eller flera skyttar befann sig på brottsplatsen. Efter skjutningarna försvann de i en svart stadsjeep, enligt vittnen. Åtminstone en gärningsman var kraftigt beväpnad och klädd i stridsmundering.

Federala polisen FBI har ännu inte fastslagit ifall det rör sig om en terrorhandling.

Säkrade bygganden

Vicki Cervantes, talesperson för polisen i San Bernardino, sade att polisen hade gått från rum till rum för att säkra byggnaden.

Byggnaden där skottlossningen ägde rum ligger på Waterman Avenue, enligt brandkåren i San Bernardino.

Enligt en privatperson som CNN talat med rymmer byggnaden uppskattningsvis ett par hundra personer. På förmiddagen pågick ett evenemang för offentliganställda i en samlingssal vid Inland regional center när skottlossningen utbröt,

Låste in sig

En man berättade för CNN att hans hustru arbetar på socialkontoret. Hon hörde skottlossning från rummet intill. De som befann sig på hennes kontor låste in sig.

Hon kunde lämna byggnaden men hann se kroppar ligga på golvet.

President Barack Obama och Kaliforniens guvernör Jerry Brown är informerad om skottdåden. Federala polisen FBI och den federala myndigheten AFT (The bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms) och dess insatsstyrkor är inkopplade i fallet.

TT
Doug Saunders/Los Angeles News Group/AP/TT
Insatsstyrkan har satts in i jakten på minst en misstänkt gärningsman i San Bernardino.
TT