Nyheter Världen

Uppgörelse på gång i kastkonflikt

Demonstranter blockerar en motorväg i delstaten Haryana på söndagen.
Demonstranter blockerar en motorväg i delstaten Haryana på söndagen.

Representanter för den låga kasten jat säger att de nått en överenskommelse med myndigheterna efter flera dagar av våldsamma protester i delstaten Haryana i norra Indien.

– Vi har accepterat regeringens erbjudande och håller på att konsultera med andra jatledare för att nå enighet innan vi kan besluta om att ställa in dagens protester, säger Yashpal Malik, ledare för en grupp som samlar flera jatorganisationer.

Det var i samband med samtal med representanter för kasten på söndagen som regeringen erbjöd sig att gå med på krav om att avsätta platser för jatmedlemmar till statliga tjänster och universitet, inom ramen för landets kastbaserade kvotsystem. Indien har sedan tidigare kvoter för daliter och andra låga kastgrupper för att försöka motverka åratal av diskriminering mot grupperna.

Protesterna i Haryana utlöstes efter att en lokal ledare för regeringspartiet BJP i uttalanden motsatte sig särskilda jatkvoter. Tusentals soldater skickades till delstaten under helgen efter att demonstranter satt eld på byggnader och blockerat vägar.

19 människor har dödats och 200 skadats under oroligheterna. Skolor i den indiska huvudstaden Dehli, som ligger vid gränsen till Haryana, hade beordrats att hålla stängt under måndagen efter att demonstranterna tagit kontroll över en kanal som förser stora delar av staden med vatten. Men den indiska armén har återtagit kontrollen över kanalen.

Tsering Topgyal/AP/TT
En helikopter med soldater är på väg mot de våldsamma protesterna i Haryana.