Nyheter Toppnyheter Världen

Uppgifter: IS har förlorat Manbij

Bilder från den regimkritiska aktivistgruppen AMC visar förödelsen i Aleppo. Arkivbild.
Bilder från den regimkritiska aktivistgruppen AMC visar förödelsen i Aleppo. Arkivbild.

IS rapporteras ha lidit ett svårt nederlag i terrorrörelsens tidigare fäste Manbij.Samtidigt har rebeller och jihadister intagit flera strategiskt viktiga platser i delar av den syriska staden Aleppo, som har belägrats av regimstyrkor under flera veckor.

Den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF ha tagit "nästan fullständig kontroll" över det tidigare IS-fästet Manbij i Aleppoprovinsen. Enligt en talesperson för SDF pågår strider fortfarande, men runt 90 procent av staden ska vara fri från IS-anhängare.

Det Storbritannienbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) bekräftar att det fortfarande finns "fickor" av den sunniextremistiska rörelsen i centrala delar av Manbij.

Syriska rebeller har samtidigt tagit kontroll över flera militära anläggningar i närliggande Aleppo, däribland flera krigsmaterielförråd, rapporterar SOHR.

Oppositionskällor uppger att regimstyrkornas belägring av delar av Aleppo har brutits efter sex dagars hårda strider. Uppgifterna tillbakavisas dock från flera andra håll.

Skulle regimstyrkorna förlora fotfästet i Aleppo skulle det innebära ett allvarligt bakslag för Syriens president Bashar al-Assad, som med stöd av ryskt stridsflyg har pressat på för att återfå full kontroll över landets tidigare mest folkrika stad.

Enligt SOHR har fler än 500 rebeller och regimsoldater dödats i den senaste veckans strider i Aleppo. Organisationens chef Rami Abdel Rahman uppger också att minst 130 civila har dödats, i huvudsak i rebellernas granatbeskjutning mot regimkontrollerade områden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset