Sport

Upplagt för svensk golfsuccé

Henrik Stenson har guldläge i Rio de Janeiro.
Henrik Stenson har guldläge i Rio de Janeiro.

Det kan bli både en och två golfsvenskar som tar OS-medaljer.Inför den sista rundan ligger Henrik Stenson tvåa och David Lingmerth fyra.– Vi är på guldjakt, men saker och ting måste gå rätt för att det ska räcka hela vägen, säger Lingmerth.

Än så länge har mycket gått rätt för svenskarna, fastän de inte har spelat briljant.

Stenson, som ligger ett slag efter ledaren Justin Rose, Storbritannien, blandade lite skeva slag med några riktigt vassa under lördagen och kom in på 68 slag, och -11 sammanlagt.

Han har dessutom haft lite tur.

– Bra närspel höll ihop det för mig i dag. Det underlättade också när jag tryckte i eagleputten på femman, då var vi tillbaka i matchen igen. Sen hade vi lite hjälp, antar jag, när jag träffade en kille i bröstet med min spoon på sjuan. Den bankade in på green, en signerad handske senare så såg han lite mindre trött ut. Att få en riktig raketspoon i bröstet när han satt ner i slänten... han såg okej ut, han såg bättre ut än de flesta gör om de tar en Stenson-spoon i bröstet, säger Stenson med ett leende.

Fem slag ner

Avståndet ner till Lingmerth på den första platsen utanför medaljerna är fem slag.

Rose, Stenson och Marcus Fraser, Australien, har gjort ett litet ryck.

– Vi tre har gått ifrån lite, det är klart jag hoppas att guldstriden står mellan mig och Justin i morgon, även om Marcus också kan komma tillbaka. Sen kan det ju bli så att vi går tillbaka lite, och de andra där bakom får i lite – jag såg till exempel att Rickie Fowler spelade sju under i dag – så kan det bli spännande. Kul att David är med där också, säger Stenson.

Lingmerth gick runt på 68 slag, och ligger på -6.

– Det gick bättre i dag, i vart fall. Bättre process där ute, bättre attityd och allting. Jag fick en sämre start, men lyckades hantera mig själv bra där ute och fick många chanser. Även om det var lite halvtufft där ute, med fyra riktiga koppsnurr för birdies som inte ville i, men jag lämnade ändå banan med positiva känslor, säger han.

– Jag har fått lite häng, sedan så blir det vad det blir.

Duell igen

För Henrik Stenson väntar nu ännu en avgörande söndag, upplagt för en het duell med en av världens bästa spelare – precis som avslutningen i The Open när Stenson vann över Phil Mickelson.

TT: Är det någon skillnad så här sista natten inför en avslutande OS-runda mot någon annan natt?

– Nä, kanske inte. Det är nog mer att det är många andra som tänker på det. För mig handlar det om att spela ett bra varv och försöka vinna en golftävling, det var det jag kom hit för. Sedan om det är OS, en major eller nån annan tourtävling... Vi får se efteråt hur känslan skulle vara om det går bra eller dåligt, säger Stenson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset