Nyheter Världen

Uppmärksammad rörelse lugnar

En demonstrant i San Fransisco protesterar mot de senaste polisskjutningarna, där två svarta brottsmisstänkta män dödades.
En demonstrant i San Fransisco protesterar mot de senaste polisskjutningarna, där två svarta brottsmisstänkta män dödades.

Fem poliser skjuts ihjäl mitt under en växande proteströrelse mot polisbrutalitet i USA – en situation som skulle kunna leda till mer våldsamheter. Men presidentens besök i Dallas och "Black lives matter"-rörelsen kan ha en lugnande inverkan under det som kallats landets andra medborgarrättsrörelse.

– Situationen är väldigt allvarlig och trappas nu upp. Demonstrationerna kommer säkert att öka, säger Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

Efter att två män skjutits ihjäl av polis i början av juli har protesterna mot polisvåld mot svarta återigen blossat upp i USA. Enligt polisen ska dödsfallen ha varit 25-årige Micah Johnsons motiv för masskjutningen i Dallas i går. Dag Blanck tror att händelserna kommer att få presidenten att fokusera mer på vissa problemområden.

– Det handlar dels om reformer av rättsystemet, att komma åt obalanserna som att svarta exempelvis är oproportionerligt representerade i fängelserna. Sedan tror jag också det kommer att bli ytterligare krav på vapenkontroller, säger han.

Mer oorganiserat

Den senaste tidens protester i USA har av vissa kallats den andra medborgarrättsrörelsen. Många har samlats under parollen "Black lives matter" (svarta liv spelar roll) och Dag Blanck tror att rörelsen kan ha en enande och lugnande effekt. Men rörelsen skiljer sig mycket från medborgarrättsrörelsen under 1950- och 60-talen.

– Den är mycket mer oorganiserad än vad medborgarrättsrörelsen var då, som hade Martin Luther King som en samlande kraft. Det har inte framträtt någon sådan person och rörelsen har inte blivit politisk som under honom heller. Men den spelar en viktig roll som en lugnande faktor.

Förra medborgarrättsrörelsen resulterade i att många av de formella hindren för svartas deltagande i det amerikanska samhället försvann.

– Det har växt fram en svart medelklass, vi har en svart president i Vita huset, vi har haft svarta utrikesministrar och så vidare. Det är en dimension av det hela. Men samtidigt kvarstår rasism och diskriminering i det amerikanska samhället. Mycket av det är fokuserat kring rätt- och polisväsendet, säger Dag Blanck.

Marginella pantrar

Gärningsmannen i Dallas har på nätet visat sympatier för olika grupper kända för sina anti-vita och antisemitiska åsikter, som New Black Panther Party (NBPP) och Nation of Islam. Men de är små rörelser med svagt stöd, enligt Blanck.

– De grupperna är marginella. Svarta pantrarna var inte så starka på sin tid heller, men de var väldigt synliga. De här grupperna har inte något starkt stöd i den svarta befolkningen, även om människor kan vara frustrerade över att det tar lång tid och ilskan kan koka över, som i Ferguson till exempel, säger han med hänvisning till kravallerna som bröt ut i staden efter att en ung svart man skjutits ihjäl av polis.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset