Nyheter

Uppmanade till massmord under EM

En polisbil utanför familjens hus i Magnanville.
En polisbil utanför familjens hus i Magnanville.

Den terrordömde man som dödade två personer i Paris igår hade skrivit en lista med tilltänkta offer. Polisen har gripit tre personer misstänkta för samröre med mördaren.

I går kväll höggs en 42-årig polis ihjäl utanför sitt hem i Magnanville, nordväst om Paris. Angriparen tog sig efter knivattacken in i offrets hus och tog polisens sambo och treårige son som gisslan. Strax därpå evakuerade polis byggnaderna intill. När insatsstyrkor gick in i huset, tre timmar senare, efter misslyckade förhandlingsförsök, hittade de kvinnan död.

Parets son hittades också i huset, "chockad men inte skadad", uppger en åklagare.

Gärningsmannen Larossi Abballa sköts ihjäl i polisinsatsen. Dessförinnan hade han lagt upp bilder på det döda paret och livesänt på Facebook inifrån huset. På filmen pekar Abballa på barnet och säger att han inte vet vad han ska göra med honom.

Tre gripna

I den 13-minuter långa Facebook-filmen, som nu tagits ned från sajten, uppmanar Abballa muslimer att attackera "poliser, journalister, offentliga personer, fängelsevakter och rappare", och hänvisar till fotbolls-EM som just nu utspelar sig i Frankrike. På mordplatsen har polisen funnit en lista med namn på tänkta offer.

Gärningsmannen ska ha svurit trohet till terrorgruppen Islamiska staten (IS) och islamistgruppens propagandaorgan Amaq sade i ett uttalande att "IS-krigaren dödar en polischef på polisstationen i staden Les Mureaux och hans fru med stickvapen nära Paris".

Tre personer som polisen misstänker är knutna till gärningsmannen har gripits. Enligt poliskällor förekom Abballa sedan tidigare i en polisutredning om ett jihadistnätverk med kopplingar till Syrien. Men telefonavlyssning gav ingen ledtråd om den förestående attacken, uppger en åklagare.

"Otvetydigt terrordåd"

Den 25-årige mannen dömdes 2013 till tre års fängelse för kopplingar till en terrororganisation med syfte att förbereda terrorbrott, uppger källor nära utredningen till AFP.

Landets president François Hollande säger att paret "fegt mördats av en terrorist" och att det handlade om ett "otvetydigt terrordåd".

– Frankrike står inför ett betydande terroristhot, säger Hollande.

I fjol skakades Frankrike av två stora terrordåd, där sammanlagt 147 människor dödades.

Parisförorten Magnanville.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset