Nyheter Världen

Upprörd debatt om Brexit

Jean-Claude Juncker och Nigel Farage under dagens möte i Europaparlamentet.
Jean-Claude Juncker och Nigel Farage under dagens möte i Europaparlamentet.

Tonen var upprörd när EU-parlamentet höll en extra debatt om britternas utträde ur EU.– Storbritannien kommer inte att bli det sista landet att lämna EU, sade britten Nigel Farage, UKIP, en av utträdeskampanjens ledare.

Parlamentets talman, tysken Martin Schulz, fick flera gånger ingripa för att lugna EU-parlamentarikerna under debatten. Nigel Farage drog sig dock inte för att strö salt i såren.

Han påminde om att han blev utskrattad när han för många år sedan kom till EU-parlamentet och förklarade att han ville leda Storbritannien ut ur EU.

– Ni skrattar inte nu, sade Farage.

"Aldrig haft jobb"

Han anklagade sina parlamentskollegor för att leva i förnekelse vad gäller EU-projektet och för att de aldrig talat sanning för européerna. Farage uppmanade parlamentarikerna att uppträda moget och ansvarsfullt när britterna nu ska förhandla om utträdesvillkoren, även om "praktiskt taget ingen av er någonsin haft ett riktigt jobb".

UKIP-ledaren uppgav att EU inte tjänar på att stoppa ett handelsavtal utan tullar.

– Konsekvenserna blir mycket värre för er än för oss.

"Nazipropaganda"

Marine Le Pen, ledare för franska Nationella Fronten, gladde sig åt resultatet i britternas folkomröstning och beskrev det som den största historiska händelsen sedan Berlinmurens fall.

En EU-motståndare kallade EU för "ondskans union". En annan EU-parlamentariker anklagade Farage för att ha använt "nazistpropaganda" i valkampanjen i Storbritannien.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker häcklades stundtals av EU-kritikerna.

Häcklades

– I någon mån är jag förvånad över att ni överhuvudtaget är här. Ni slåss för ett utträde. Det brittiska folket har röstat för ett utträde. Varför är ni här? fortsatte Juncker.

När Juncker förklarade att han inte är någon robot eller byråkrat, häcklades han på nytt.

Liberalernas företrädare, belgaren Guy Verhofstadt, beskrev den brittiska folkomröstningen som ett resultat av en självisk man som varit redo att offra britters och andra européers intresse för att bli Storbritanniens näste premiärminister. Verhofstadt syftade på Londons förre borgmästare Boris Johnson.

Efter debatten antog EU-parlamentet en resolution som uppmanar Storbritannien att så snabbt som möjligt aktivera artikel 50 och inleda utträdesprocessen, helst redan på toppmötet som inleds i dag.

Parlamentets ledamöter påminde också om att alla utträdesavtal och nya förbindelser med Storbritannien måste godkännas av dem, och att de vill vara involverade i alla steg.