Nyheter Världen Sverige

Upprorsmakare varnas inför Ugandaval

Yoweri Museveni, president sedan 30 år, möter sina anhängare under ett avslutande valmöte i Kampala på tisdagen.
Yoweri Museveni, president sedan 30 år, möter sina anhängare under ett avslutande valmöte i Kampala på tisdagen.

Polisen i Uganda har bunkrat upp med extra kravallutrustning inför valet. Den sittande presidenten, en av fem ledare som suttit längst på hela den afrikanska kontinenten, varnar: Bråkstakar kan räkna med att bli straffade.

– Vem som än kommer att försöka sprida våld kommer att få se vad vi ska göra med honom, sade president Yoweri Musenevi till sina supportrar vid ett sista valmöte i huvudstaden Kampala, rapporterar The Daily Monitor.

Den 71-årige presidenten som nu ställer upp i sin femte valomgång uppmanade sina väljare att rösta på honom för att försäkra sig om fred och stabilitet, något som länge varit hans honnörsord.

En dog vid polisinsats

Huvudkonkurrenten Kizza Besigye har sagt att han inte ser någon chans att valet blir rättvist, men hoppas ändå på en seger. Detta är Besigyes fjärde val, och precis som många gånger förut greps han tillfälligt av polis i måndags på väg till ett kampanjmöte i Kampala. Polis använde tårgas för att skingra hans supportrar med motiveringen att valkampanjer är förbjudna i det centrala affärsdistriktet där de befann sig. En person dog och 19 skadades under tumultet, enligt Reuters.

– Oppositionen har fog för att anklaga polisen för att vara partisk. De ingriper mot oppositionens valmöten på ett sätt som de aldrig gör mot regeringspartiet, säger Anders Sjögren, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet, och exemplifierar med att såväl tjänstemän runtom i landet som polis är partiska.

Förutsättningarna för ett rättvist val är grovt manipulerade – presidenten Museveni kontrollerar hela statsapparaten, enligt Sjögren.

Arbetslöshet och fattigdom

Även om Sjögren och många andra bedömare ser Museveni som valets vinnare så har presidenten problem.

– Det är en enormt stor arbetslöshet, fortsatt fattigdom och väldigt låg nivå inom offentlig sektor. Går du till en vanlig offentlig skola eller vårdcentral så är det ett katastrofalt tillstånd. Lönerna är låga och utbetalas för sent om de kommer alls. Men det är svårt för folk att kanalisera sitt missnöje, många ser det som lönlöst att rösta på oppositionen. Man har lärt sig att leva med gubben, säger Anders Sjögren.

Benon Muyomba, en 32-årig motorcykeltaxiförare och Besigye-anhängare, säger till The independent. att regeringen under lång tid har misslyckats med att erbjuda grundläggande hälsovård, utbildning och sysselsättning:

– Vi är lyckliga över freden vi har, men det är inte tillräckligt.

Ben Curtis/ AP/ TT
Kizza Besigye, oppositionens huvudkandidat, omges här av sina livvakter efter att ha polis sprayat tårgas på honom och hans supportrar när de var på väg till ett kampanjmöte i Kampala under måndagen.