Nyheter Ekonomi Sverige

Uppslutning bakom amorteringskrav

Karin Söderberg, som just nu bor i kollektiv i Malmö, funderar på att köpa lägenhet. Oavsett vad lagen säger vill hon amortera om hon tar ett bolån.
Karin Söderberg, som just nu bor i kollektiv i Malmö, funderar på att köpa lägenhet. Oavsett vad lagen säger vill hon amortera om hon tar ett bolån.

Amorteringsfritt är snart ett minne blott – på onsdag ändras lagen.Det är bra, tycker förstagångsköparna som lockats till visning av "en 30-talspärla med bibehållen charm" på Östervärnsgatan i Malmö.

– Det är sunt. Lite har det ju funkat så att folk har kunnat låna upp över öronen. Det är inte bra för bostadsmarknaden och inte bra för privatekonomin, säger Istvan Kalmandi.

Han gillar det han ser i den lilla tvåan nära Värnhemstorget. Här finns mycket att göra för den händige, men det ser han inte som en nackdel. Begärt pris är 845 000 kronor och spekulanterna är genomgående unga förstagångsköpare, just den grupp som tros påverkas allra mest av det nya amorteringskravet på lån som överstiger halva bostadens värde.

– Här får man ju renovera en del, men jag vill hålla nere kostnaden så att jag inte behöver ta ett för stort lån, säger Oliver Petersson.

Lämnar föräldrarna

Han bor hemma hos föräldrarna i Genarp, men ska nu ta första klivet ut på bostadsmarknaden. Amorteringskravet innebär att han får hålla sig i en lägre prisklass, men det ser han inte som något större problem.

Linus Lindsjö och hans sambo började först titta på gårdar ute på landet, men de har fått tänka om.

– Det är extrema insatser du ska ha som 25-åring i dag. Nu köper vi i stället något billigt, fräschar upp det och gör en vinst, så att vi senare kan ha råd med gården.

Han tycker att det är bra att lagen nu kommer att göra så att alla amorterar, men själv hade han gjort det ändå. Karin Söderberg, som just nu bor i kollektiv i Malmö, resonerar likadant: Om hon ska ta ett bolån vill hon amortera.

– Det är aldrig bra att ha ett lån utan att betala tillbaka. Men allt beror på vad man tjänar. För vissa kanske det inte går att amortera.

Blir en splittring

Lagändringen kommer att innebära att vissa inte kan köpa lägenhet, konstaterar hon.

– Så det kommer att bli en splittring där.

Albin Malmborn och Matilda Hofvander är på sin första lägenhetsvisning. Båda bor hemma hos föräldrarna i Svedala, men nu vill de flytta ihop och letar efter något centralt i Malmö som ligger runt miljonen. Förstagångsköpare måste hålla sig i skinnet och köpa billigt, resonerar de. Amorterat hade de gjort ändå, men de välkomnar lagändringen.

– Svenskar är väldigt belånade, så jag anser att det är bra, säger Albin Malmborn.

Emil Langvad/TT
Matilda Hofvander och Albin Malmborn är på sin första lägenhetsvisning. Förstagångsköpare måste hålla sig i skinnet och köpa billigt, resonerar de.