Nyheter Världen

USA-attack dödade 150 i Somalia

Rebeller från extremiströrelsen al-Shabaab. Arkivbild.
Rebeller från extremiströrelsen al-Shabaab. Arkivbild.

USA har genomfört en drönarattack mot den islamistiska extremiströrelsen al-Shabaab i Somalia. Över 150 rebeller dödades i attacken, uppger Pentagon.

Det amerikanska försvarshögkvarterets talesman Jeff Davis säger att attacken utfördes i lördags mot Raso, ett av al-Shabaabs träningsläger cirka 20 mil norr om huvudstaden Mogadishu.

"Krigarna tränade för en storskalig attack. Vi vet att de var på väg att lämna lägret och att de utgjorde ett omedelbart hot mot amerikanska och (Afrikanska unionens) styrkor", heter det i uttalandet.

Oklart mål

Enligt Davis har träningslägret varit under observation under en tid, och nu fanns det tecken på att gruppen var nära att gå in i "operativt läge". Han säger inget om det tilltänkta målet för terrorattacken.

De första bedömningarna ger vid handen att "över 150 terrorister dödades", säger Pentagons talesman.

Islamistrebellerna al-Shabaab drevs bort från Mogadishu av Afrikanska unionens (AU) styrkor 2011 men har fortsatt att utgöra ett hot mot den väststödda regeringen. På senare tid har en rad attacker genomförts, bland annat mot en restaurang i Baidoa i februari.

Bomb på flygplats

Tidigare under måndagen rapporterades att sex personer skadades när en sprängladdning i en bärbar dator exploderade på flygplatsen i staden Beledweyne i Somalia. Explosionen inträffade vid ett område på flygplatsen där väskor och annat bagage kontrolleras innan ombordlastning.

– Säkerhetsstyrkorna har också lyckats desarmera två andra sprängladdningar, varav en hade planterats i en skrivare, säger polisen Ali Dhuh Abdi till AFP.

Förra månaden exploderade en bomb ombord på ett plan från Mogadishu i ett dåd som al-Shabaab tagit på sig. Den sprängladdningen rapporteras också ha varit gömd i en dator.

Ingen har ännu tagit på sig måndagens dåd.

AP/TT
Bilden är från bombdådet ombord på ett plan från Mogadishu förra månaden. Nu har en ny, liknande attack inträffat på en flygplats i en annan stad i Somalia. Arkivbild.