Sport Sport-topp Nyheter

USA begär att ex-president utlämnas

Schweizisk polis slog i går till mot ett lyxhotell där flera toppnamn inom fotbollsvärlden greps i den växande Fifaskandalen om mutor, korruption och svindleri.
Schweizisk polis slog i går till mot ett lyxhotell där flera toppnamn inom fotbollsvärlden greps i den växande Fifaskandalen om mutor, korruption och svindleri.

USA:s regering begär att Honduras utlämnar ex-presidenten Rafael Callejas för misstänkt inblandning i korruptionshärvan inom Fifa. Honduras meddelar att landet mottagit begäran och att Callejas banktillgångar ska frysas.

Callejas var Honduras president i början på 90-talet och senare ordförande i landets fotbollsförbund. För närvarande ingår han i tv- och marknadsföringskommittén inom internationella fotbollsförbundet Fifa.

Nu är han en av dem som USA anklagar i den stadigt växande mångmiljonhärvan om mutor, svindleri och bedrägerier inom toppfotbollen.

I går blev det känt att ex-presidenten hör till de 16 nya personer med kopplingar till Fifa som är misstänkta i USA. Flera av de nya på listan greps på ett lyxhotell i Zürich vid tillslag som schweizisk polis gjorde i går.

Callejas tillbakavisar dock de amerikanska anklagelserna och säger att han är redo att rentvå sitt namn.

Honduranen Alfredo Hawit, ordförande i fotbollsförbundet för Nord- och Centralamerika samt Karibien, får också sina banktillgångar frysta i Honduras. Han var också en av dem som greps vid polisräderna i Schweiz.

Även ordföranden i det sydamerikanska fotbollsförbundet, Juan Ángel Napout, greps.

Både Hawit och Napout, som förhördes i går, har motsatt sig att utlämnas till USA.