Sport Fotboll Sport-topp Nyheter

USA begär att ex-president utlämnas

Schweizisk polis slog i går till mot ett lyxhotell där flera toppnamn inom fotbollsvärlden greps i den växande Fifaskandalen om mutor, korruption och svindleri.
Schweizisk polis slog i går till mot ett lyxhotell där flera toppnamn inom fotbollsvärlden greps i den växande Fifaskandalen om mutor, korruption och svindleri.

USA:s regering begär att Honduras utlämnar ex-presidenten Rafael Callejas för misstänkt inblandning i korruptionshärvan inom Fifa. Honduras meddelar att landet mottagit begäran och att Callejas banktillgångar ska frysas.

Callejas var Honduras president i början på 90-talet och senare ordförande i landets fotbollsförbund. För närvarande ingår han i tv- och marknadsföringskommittén inom internationella fotbollsförbundet Fifa.

Nu är han en av dem som USA anklagar i den stadigt växande mångmiljonhärvan om mutor, svindleri och bedrägerier inom toppfotbollen.

Under torsdagen blev det känt att ex-presidenten hör till de 16 nya personer med kopplingar till Fifa som är misstänkta i USA. Flera av de nya på listan greps på ett lyxhotell i Zürich vid tillslag som schweizisk polis gjorde under torsdagsmorgonen.

Callejas tillbakavisar dock de amerikanska anklagelserna och säger att han är redo att rentvå sitt namn.

Stängs av

Honduranen Alfredo Hawit, ordförande i fotbollsförbundet för Nord- och Centralamerika samt Karibien, får också sina banktillgångar frysta i Honduras. Han greps också vid polisräden i Schweiz.

Även ordföranden i det sydamerikanska fotbollsförbundet, Juan Ángel Napout från Paraguay, greps i gryningsräden.

Napout och Hawit har nu stängts av från alla fotbollsuppdrag i 90 dagar. Det beslutet tog Internationella fotbollsförbundets etiska kommitté under fredagseftermiddagen.

Mot utlämning

Som skäl för avstängningen angavs USA:s anklagelser om korruption.

Napout och Hawit är även vice ordförande i Fifa. Både Hawit och Napout, som förhördes under torsdagen, har motsatt sig att utlämnas till USA.