Nyheter Toppnyheter

USA bunkrar inför "farlig" snöstorm

Över en halv meter snö väntas på vissa håll i östra USA.
Över en halv meter snö väntas på vissa håll i östra USA.

Flygavgångar ställs in, skolor stängs och människor har börjat bunkra livsmedel.Runt om i östra USA förbereder man sig för en potentiellt "extremt farlig" snöstorm som väntas drabba åtminstone 15 delstater med tung snö, underkylt regn och översvämningar.

– Jag har levt i DC nästan hela mitt liv och jag tror inte att jag någonsin har sett en liknande väderprognos. Det är en extremt stor storm. Den kommer att vara i 36 timmar, säger Muriel Bowser, Washingtons borgmästare, som utropat katastrofberedskap och ställt in fredagens skolundervisning.

Huvudstaden Washington DC kan få upp till sex decimeter snö – mer än på närmare 100 år – och kraftiga vindar under fredag–lördag. Kollektivtrafiken har i en ovanlig åtgärd ställts in, inklusive tågen som dagligen transporterar över 700 000 personer i Washington, Maryland och Virginia.

Hundratals flygavgångar har ställts in inför snöstormen som spås lamslå östra USA och som enligt myndigheterna kan drabba över 50 miljoner människor.

Livsfara

Bilister uppmanas att hålla sig borta från vägarna.

"Kraftigt snöfall och hård blåst kommer att skapa farliga förhållanden och vara en fara för liv och egendom", lyder en varning för Washington från den nationella vädertjänsten, NWS.

Hamstrar

I slutet av helgen kan ovädret nå New York, som gör sig redo för tre decimeter snö.

Katastrofberedskap har även förklarats i delstaterna Maryland, Virginia, North Carolina, Georgia, och Pennsylvania, enligt BBC.

Flera medier rapporterar om långa köer och tomma hyllor i mataffärer i regionen när boende bunkrar livsmedel inför ovädret. Bröd, mjölk och andra basvaror är särskilt eftertraktade. Konsumentorganisationer har även gått ut och varnat för olaglig prisstegring på varor som generatorer, batterier och ficklampor, rapporterar Reuters.

Pablo Martinez Monsivais
USA:s huvudstad Washington väntas i helgen drabbas av en kraftig snöstorm.