Teknik Nyheter Världen

USA höjer vaksamhet mot zika

Aedes aegypti, den fruktade stickmyggan som kan sprida zikaviuset. Arkivbild.
Aedes aegypti, den fruktade stickmyggan som kan sprida zikaviuset. Arkivbild.

Myndigheter i USA blir alltmer övertygade om att det förekommer myggburen spridning av zikavirus inom landets gränser.

Fyra möjliga fall som rapporterats den senaste veckan beskrivs nu som sannolika. Men det är inte aktuellt att införa reserestriktioner i Miamiområdet, klargör den federala smittskyddsmyndigheten CDC.

Rekommendationen är i stället att skydda sig mot myggbett i trakter där myggarten Aedes aegypti förekommer. I synnerhet gäller det gravida, eftersom viruset förmodas vålla fosterskador.

Hittills har man inte hittat myggor i södra Florida som bär på viruset.

Chefen för det nationella institutet för allergi- och infektionsforskning NIAID flaggade på fredagen för att en planerad zikastudie kan bli försenad i brist på finansiering. Frågan bollades snabbt till Vita huset, där en talesperson för president Barack Obama sade att de senaste fallen torde bli en väckarklocka för kongressen till att finansiera åtgärder mot smittan.

Drygt 1 600 smittfall har konstaterats i USA sedan 2015, varav 400 i Florida. De flesta har fått viruset med sig under resor till andra länder, till några har det överförts sexuellt och dessutom finns ett fall, i delstaten Utah, där en person som vårdat en sjuk själv blivit smittad.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har zikasmitta rapporterats från 64 länder. Puerto Rico – amerikanskt territorium – har haft 5 582 fall, varav 672 gravida.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset