Nyheter Världen

USA: Kina militariserar omstritt hav

Ett kinesiskt stridsflygplan attackerar markmål under en övning. Arkivbild.
Ett kinesiskt stridsflygplan attackerar markmål under en övning. Arkivbild.

Kina fortsätter rusta upp på öar i Sydkinesiska sjön som en del i landets militarisering av det omstridda området, menar amerikansk militär. Men Kina svarar att landet gör som det vill på sitt territorium.

Kinesiska stridsflygplan har nyligen placerats ut på Woody Island. Det bekräftar amerikanska myndighetskällor efter rapporter om att plan av typen Shenyang J-11 setts på den omstridda ön, som både Taiwan och Vietnam gör anspråk på.

Kina uppgraderade förra året sitt flygfält på ön för att kunna ta emot de nya planen.

Det, i kombination med att landet uppges ha placerat ut luftvärnsrobotar på samma ö samt en ny radaranläggning vid Spratlyöarna, är ett tydligt tecken på att Kina militariserar Sydkinesiska sjön. Det menar amiral Harry Harris vid USA:s stillahavskommando.

– Jag tror att Kina söker efter herraväldet i östra Asien, säger han.

Ögruppen där Woody Island ligger tillhör Kina och landet bör därför kunna placera ut vad man vill där utan att behöva möta klagomål, kontrar Hua Chunying, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet.

– Jag föreslår att medierna i sin rapportering slutar att selektivt blåsa upp eller ignorera saker, sade hon vid en presskonferens, och pekade på att andra länder i regionen placerat ut radarsystem och vapen på öar Kina menar att de ockuperat.