Sport Sport-topp

USA-läger kan avgöra Kallurs OS-dröm

Susanna Kallur är tillbaka på tävlingsbanorna och ska nu åka på träningsläger i Florida. Arkivbild.
Susanna Kallur är tillbaka på tävlingsbanorna och ska nu åka på träningsläger i Florida. Arkivbild.

På onsdag åker Susanna Kallur på träningsläger i Florida.Då står häckarna på löparbanan och det blir fyra veckor som kan avgöra hennes OS-satsning. Kommer benet att klara påfrestningen?

– Detta blir ett viktigt läge i förberedelserna eftersom det är kort tid kvar till OS, säger hon, och avslöjar att hon redan har tränat med häckar.

– Jag ville testa med några höga häckar för att få klippet i löpningen och det kändes bra.

Susanna Kallur sprudlar av glädje och optimism. Borta är den oro som präglade de första dagarna av hennes tävlingscomeback i januari. Då vittnade hon om sin fruktan för bakslag efter sprintloppen utan häckar. Nu berättar hon om rådet från sin mentale rådgivare som betytt mycket:

– Jag tänker på hur det är att gå över en frusen sjö. Det är mer energikrävande att vara rädd för att isen ska brista istället för att njuta av promenaden, säger hon.

– Än så länge njuter jag varje dag och nu ska det blir både roligt och inspirerande att komma iväg på lägret.

Tränar smartare

Vintern har handlat om rena sprintlopp för att få fart och tävlingskänsla. Kroppen har hållit och nu går hon in i nästa skede. Under de fyra veckor långa träningslägret vid IMG Acadamy i orten Bradonton, söder om Tampa, blir det mycket häckträning.

Tränaren Torbjörn Eriksson säger att inte finns tid att vänta med häckarna om OS-drömmen ska bli verklighet. Men han betonar vikten av försiktighet. Kallur och Eriksson har lärt sig av fjolåret då de ökade häckträningen för snabbt innan comebackförsöket Karlsruhe för drygt ett år sedan. Strax därpå kom smärtan i hennes ben.

– Det var en nyttig läxa som vi nu tar lärdom av. Den här gången tränar hon klokare, säger Torbjörn Eriksson.

Susanna Kallur har inte några problem med benet nu. Hon berättar att i dag handlar häckträningen om löpning över lägre häckar för att få rytmen.

– I Florida kommer jag både att träna med flera och lägre häckar för uthålligheten samt högre, fast färre häckar, för att få känslan och rätta klippet i steget. Efter vinterns tävlingar känns det som jag har snabbheten. Det är tryggt att veta, säger Susanna Kallur.

"Ett drömscenario"

Men hon inte vill avslöja sina konkreta mål för att lägret ska kännas helt lyckat.

– Vi har ett drömscenario och en planering. I den räknar vi också med att det kan bli mindre bakslag. Mer vill jag inte avslöja nu.

Det enda vi vet är att senast den 11 juli ska hon ha klarat kvaltiden 12,80 på 100 meter häck för få tävla i OS. Juni blir alltså en avgörande månad för 35-åriga Kallur, som erkänner att hon får speciella känslor när tänker på OS i Rio de Janerio:

– Jag får en känsla av skräckblandad förtjusning kombinerat med spänning och förväntan. Det här är en riktig resa för mig.

Läs också