Nyheter Världen

USA minskar saudistöd i Jemenkamp

Grupper lojala till Huthirebeller i Jemen visar sitt stöd för upprorsmakarna samt avsky för saudialliansens flygräder mot mål i Jemen som bland annat drabbat i ett sjukhus.
Grupper lojala till Huthirebeller i Jemen visar sitt stöd för upprorsmakarna samt avsky för saudialliansens flygräder mot mål i Jemen som bland annat drabbat i ett sjukhus.

USA minskar antalet underrättelseofficerare som stödjer den saudiledda alliansens insatser i Jemen. Samtidigt rapporteras om nya i gränsområdet mellan Saudiarabien och Jemen.

Minskningen av underrättelsepersonal tros bero på amerikansk oro över att civila drabbas i flygräderna. Flera människorättsorganisationer varnar för att många civila dödsoffer har krävts i flygoffensiven som pågått i 17 månader.

Talespersonen Ian McConnaughey påpekar dock att antalet kan utökas igen om "behovet växer". För närvarande finns färre än fem experter, att jämföra med de 45 som tidigare befunnit sig i Saudiarabien och Bahrain.

Saudiska attacker

Samtidigt kom nya rapporter om attacker och räder mellan saudikoalitionen och regeringsfientliga grupper i Jemen. Huthirebeller i Jemen har avfyrat granater mot den saudiska gränsstaden Najran. Beskjutningen på lördagen krävde minst ett dödsoffer och skadade flera personer.

Rebellattacker över gränsen mellan Jemen och Saudiarabien har ökat sedan saudiskledda styrkor intensifierat flygräder mot upprorsgrupper i norra Jemen de senaste veckorna. De saudiska flyganfallen är ett försök att stärka Jemens bräckliga regering, medan Huthirebellerna med stöd från Iran vill störta regimen.

Tiotusentals samlades

Lördagens granatattack var den tredje från jemenitisk mark mot Saudiarabien på en vecka. Sju personer dödades i granatattacker i tisdags.

Den av upprorsrörelsen kontrollerade nyhetsbyrån Saba hävdade att den saudiledda militära alliansen dödat minst tre civila i räder i närheten av huvudstaden Sanaa.

Tiotusentals jemeniter samlades i Sanaa på lördagen för att uttrycka sitt stöd för Huthirebellerna. En talesperson för rebellgruppen har sagt att man ska bilda en oppositionsregering de närmaste dagarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset