Nyheter Världen

USA patrullerar i Sydkinesiska sjön

USA:s försvarsminister Ashton Carter. Arkivbild.
USA:s försvarsminister Ashton Carter. Arkivbild.

USA meddelar att landet tillsammans med Filippinerna har börjat patrullera i Sydkinesiska sjön. Åtgärden bidrar till "trygghet och säkerhet" enligt den amerikanske försvarsministern Ashton Carter.

Patrulleringen innebär att USA stärker sin närvaro i det omstridda havsområdet där det pågår en konflikt med Kina, som gör anspråk på i stort sett hela området. Det är både mineralrika och strategiskt viktiga vatten där en stor del av världens containertrafik passerar.

Kina har uppfört konstgjorda öar där, vilket väckt ont blod i Filippinerna och i flera av grannländerna.

– I Sydkinesiska sjön orsakar i synnerhet Kinas agerande oro och bidrar till ökade regionala spänningar, sade Carter efter ett möte med Filippinernas president Benigno Aquino.

Fem A-10C Thunderbolt och fyra andra amerikanska militärflygplan ska nu stationeras i landet till slutet av april, liksom 275 soldater som blir kvar efter den årliga övningen där tusentals filippinska och amerikanska soldater deltar.

Kring 200 av den amerikanska personalen ska arbeta med att utbilda filippinska soldater medan övriga stationeras på en bas i Manila för att stödja det ökade militära samarbetet mellan de två länderna.