Nyheter Världen

USA-politiker anklagad för övergrepp

Dennis Hastert. Arkivbild.
Dennis Hastert. Arkivbild.

Nu klarnar frågan om varför Dennis Hastert, tidigare talman i det amerikanska representanthuset, erkänt sig skyldig till att ha mörkat stora kontantuttag.Pengarna skulle enligt åklagarna använts till att muta minst en av de unga pojkar han utnyttjat sexuellt till tystnad.

I oktober i fjol erkände sig den nu 74-årige republikanen Hastert skyldig till att ha mörkat stora transaktioner under fyra och ett halvt år och ljugit om det för FBI. Nu framkommer att federala åklagare i USA hävdar att han utsatt fyra eller fem tonårspojkar – minst en så ung som 14 år – för sexuella övergrepp under sin tid som brottningstränare på en skola i Illinois under 1960–1980-talet.

Under utredningen om transaktionerna ska Hastert ha sagt till poliserna att han utsatts för utpressning av någon som anklagat honom falskt för övergrepp.

"Ingen tvetydighet"

Men enligt åklagarna råder det inga tvivel om att Hastert är skyldig. Det visar inspelade samtal mellan Hastert och en av pojkarna, i utredningen kallad "individ A".

"Det finns ingen tvetydighet: den anklagade utnyttjade Individ A sexuellt".

Hastert ska bland annat ha fått Individ A att stanna kvar i ett hotellrum under ett träningsläger, där han masserade pojkens könsdelar innan han själv klädde av sig och bad om ryggmassage.

Åklagarna hävdar att Hastert kom överens med pojken om att betala honom 3,5 miljoner dollar (motsvarande nästan 29 miljoner kronor) varav 1,7 miljoner dollar verkligen betalades ut.

Misstankarna rör enligt åklagarna totalt sett att "avsiktligt vidröra underårigas skrevområde och könsdelar eller oralsex med en underårig".

Brotten preskriberade

Hastert ska också ha gett en 14-årig och en 17-årig pojke massage innan han utförde ospecificerade sexuella gärningar på dem. En annan pojke ska enligt hans syster och andra ha utnyttjats av Hastert under fyra års tid, 1967–1971.

Preskriptionstiden för samtliga övergrepp har sedan länge gått ut. Däremot riskerar Hastert att den 27 april dömas till sex månaders fängelse för de mörkade transaktionerna.

Efter erkännandet av dessa (transaktionerna) i oktober fick Hastert en stroke, men åklagarna anser att han kan få tillräckligt god vård i fängelset.

Dennis Hastert var representanthusets talman – det högsta ämbetet i USA:s kongress – mellan 1999 och 2007.