Nyheter Världen

USA pressar FN om Nordkoreas robotar

Tolv länder uppmanar FN att utreda Nordkoreas robottester. Arkivbild.
Tolv länder uppmanar FN att utreda Nordkoreas robottester. Arkivbild.

USA vill att FN:s säkerhetsråd tar i med hårdhandskarna mot Nordkorea efter den senaste provskjutningen. Men Kina manar till försiktighet.

Det senaste kapitlet i Nordkoreas segdragna konflikt med USA, Japan och Sydkorea inleddes i går när regimen i Pyongyang avfyrade två medeldistansrobotar från provinsen Södra Hwanghae. En av dem slog ned i havet i Japans ekonomiska zon, något som aldrig hänt tidigare.

Efter ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd krävde USA ett "starkt, snabbt svar", eftersom Vita huset ser provskjutningen som ett allvarligt hot mot internationell fred och säkerhet, enligt landets FN-ambassadör Samantha Power. Men Kinas FN-ambassadör Liu Jieyi uppmanar tvärtom till försiktighet, eftersom Kina anser att det är riskabelt att öka spänningarna på Koreahalvön, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Jag tycker att vi måste vara ansvarsfulla, säger Liu.

Japan, USA och tio andra länder har bett FN att genomföra en utredning om Nordkoreas uppskjutningar av ballistiska robotar. FN:s sanktionskommitté uppmanas att "noggrant utreda de kända detaljerna" om uppskjutningarna den 18 juli. Utredningen kan peka ut de individer och företag som är inblandade i Nordkoreas robotprogram, och som kan drabbas av riktade sanktioner. Kina och Ryssland skrev inte under förfrågan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset