Nyheter Sverige Sverige-topp

USA-regler drabbar många svenskar

Skärpa visumregler ställer till problem för vissa svenska medborgare. Simet Sager fastnade i byråkratin när hon skulle besöka en FN-konferens i New York.
Skärpa visumregler ställer till problem för vissa svenska medborgare. Simet Sager fastnade i byråkratin när hon skulle besöka en FN-konferens i New York.

Hårdare visumregler till USA påverkar tusentals svenskar med dubbelt medborgarskap – och dem som semestrat i vissa länder.– Det känns väldigt primitivt och hindrar erfarenhetsutbytet ekonomiskt och kunskapsmässigt, säger svensk-iranska Shapoor Hajinejad.

Tidigare har Sverige och andra EU-länder omfattats av mindre strikta regler vid resor till USA. För turistresor upp till 90 dagar har det räckt med att skaffa resetillstånd via det så kallade ESTA-programmet. Men nu väntar krånglig byråkrati och osäkerhet för många som vill besöka USA. Svenskar som även har medborgarskap i Iran, Irak, Syrien eller Sudan måste nu ansöka om visum vid den amerikanska ambassaden långt i förväg – och det kan bli dyrt.

– Jag kände mig förnedrad måste jag säga. Jag är svensk medborgare, men när det kommer till det här så är jag inte det, säger Simet Sager från Lund, som blev varse det nya regelverket i samband med att hon skulle delta i en FN-konferens i New York i år.

Blev ifrågasatt

Hon kom till Sverige för snart 21 år sedan, och har inte längre irakiskt medborgarskap. Ändå tvingades hon fylla i mängder med blanketter, betala resan upp till Stockholm och avgifter på omkring 240 dollar.

– I och med att jag är född i Bagdad, så räknas det som att jag har ett dubbelt medborgarskap. Men sedan när blev jag en säkerhetsrisk? När blev jag en fara för USA?

Vid den amerikanska gränsen ifrågasattes hon återigen varför hon med sitt svenska pass varit tvungen att skaffa visum.

– Jag förstår rädslan, men den är felriktad med tanke på hur många länder man missar genom att göra så här, säger Simet Sager.

Turister omfattas

Även svenskar som turistat i något av de fyra länderna de senaste fem åren behöver nu visum för att få resa till USA.

Shapoor Hajinejad, vice ordförande i Iranska riksförbundet, berättar att många svenskar med iransk anknytning fått problem.

– Proceduren är ganska lång, och det är inte säkert att man får visum. Beslutet grundar sig på pessimism och misstänksamhet, säger han.

Enligt Hajinejad får USA:s hårdare regler konsekvenser för många yrkesgrupper. Han menar att de hårdare kraven kommer att göra det svårare för både forskare, studenter och turister som vill besöka USA.

– I dagens samhälle känns det väldigt primitivt, säger han.

Jonas Ekströmer/TT
Visum krävs nu för vissa svenskar som vill resa till USA: