Nyheter Världen

USA: Samtal med Mateen offentliggörs

Loretta Lynch, USA:s justitieminister. Arkivbild.
Loretta Lynch, USA:s justitieminister. Arkivbild.

Utskrifter av samtalen mellan massmördaren Omar Mateen och polisen ska offentliggöras av FBI. Han sköt ihjäl 49 personer på gayklubben Pulse i Orlando, den dödligaste masskjutningen i USA:s historia.

USA:s justitieminister Loretta Lynch säger enligt tidningen Orlando Sentinel att redigerade utskrifter ska bli tillgängliga på måndagen, drygt en vecka efter vad som utreds som ett terroristbrott.

– Det är vårt mål att allmänheten ska få ta del av så mycket information som möjligt om denna utredning, säger hon.

Kan ge mer

Öppenheten kan enligt Lynch bidra till att människor förstår vilka bakomliggande motiv Mateen hade och vad som ledde honom dit. Hon säger även att det kan bidra till att det går att få fram mer information om dådet.

Lynch berättar att utskrifterna visar hur Mateen svor trohet till terrorgruppen IS och hur han förklarade sig ha resonerat inför angreppet samt vad han nämnde om den amerikanska utrikespolitiken i stort under de tre timmar han barrikaderade sig med gisslan inne på en av klubbens toaletter, efter att ha dödat 49 människor och skadat ett 50-tal. Han sköts av polis i samband med att polisens insatsstyrka tog sig in, eftersom det fanns farhågor om att han även skulle detonera bomber i lokalerna.

Tre samtal

FBI-chefen James Comey säger att Mateen talade i telefon från toaletten med Orlandopolisen tre gånger under det utdragna angreppet. Enligt Orlando Sentinel skickade massmördaren även textmeddelanden till sin fru som ska ha svarat att hon älskar honom. Han surfade även på nätet för att hitta medieuppgifter om dådet.

Att utskrifterna från samtalen mellan polisen och Mateen offentliggörs i redigerat skick beror enligt Loretta Lynch på att myndigheter vill försöka minska risken för att offer ska behöva återuppleva skräcken.

TT/AP
Massmördaren Omar Mateen. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset