Nyheter Ekonomi Världen

USA-stämning i malaysisk mutskandal

Det stormar kring Malaysias premiärminister Najib Razak och den statliga investeringsfond han grundade 2009. Arkivbild.
Det stormar kring Malaysias premiärminister Najib Razak och den statliga investeringsfond han grundade 2009. Arkivbild.

En statlig fond, grundad av premiärministern, som har finansierat en Hollywoodrulle, fastigheter och konstinköp. Det är ingredienserna i mutskandalen som skakat Malaysia. Nu har USA lämnat in en stämningsansökan för penningtvätt.

Skandalen kring fonden 1MDB, som grundats av premiärminister Najib Razak, har länge orsakat tumult i Malaysia. Nu försöker amerikanska åklagare beslagta tillgångar motsvarande en miljard dollar – vilket följts av liknande åtgärder från Singapore.

USA:s justitiedepartement har lämnat in en stämningsansökan där det talas om bedrägerier i enorm skala. Pengar från fonden ska bland annat ha använts till lyxbostäder, konstverk, privatplan och för att finansiera "The Wolf of Wall Street" – en film med Leonardo DiCaprio i huvudrollen som ironiskt nog handlar om penningtvätt.

– Justitiedepartementet kommer inte att tillåta att det amerikanska finansiella systemet används som en kanal för korruption, säger USA:s justitieminister Loretta Lynch, enligt nyhetsbyrån AFP.

Premiärministern namnges inte uttryckligen i stämningsansökan, men det hänvisas till en högt uppsatt tjänsteman med kontroll över fonden. Najib Razak har tidigare nekat till brott och enligt premiärministerns talesperson kommer han att vara samarbetsvillig i utredningarna.

Oppositionen kräver Najib Razaks avgång.