Nyheter Toppnyheter Ekonomi

USA stäms för stoppad oljeledning

En pumpstation i Nebraska, dit Keystone XL-ledningen var tänkt att ansluta. Bolaget Transcanada stämmer nu USA:s regering för beslutet att stoppa ledningen. Arkivbild.
En pumpstation i Nebraska, dit Keystone XL-ledningen var tänkt att ansluta. Bolaget Transcanada stämmer nu USA:s regering för beslutet att stoppa ledningen. Arkivbild.

Bolaget Transcanada har stämt USA:s regering för beslutet att stoppa det omstridda oljeledningsbygget Keystone XL. Det kanadensiska bolaget säger att det kommer att kräva 15 miljarder dollar (uppemot 130 miljarder kronor) i ersättning.

Energijätten anser att president Barack Obama överträdde sina befogenheter när han i november stoppade bygget av de planerade ledningarna. Syftet med stämningen som lämnades in i federal domstol på onsdagen är inte att få ersättning, utan bolaget hoppas att domstolen ska slå fast att Obamas beslut att stoppa projektet är ogiltigt och ska upphävas.

Transcanada har också vänt sig till frihandelsinstansen Naftas tvistepanel med krav på skadestånd på 15 miljarder dollar för förlorade investeringar. I inlagan skriver bolaget att stoppet är "godtyckligt och oberättigat", och bryter mot frihandelsavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko från 1993.

Keystone XL vore bara en komplettering av existerande ledningsnät, men har ändå väckt ont blod i många år. Tidigare under 2015 fick projektet grönt ljus av kongressens båda kammare, men presidenten lade in sitt veto. I höstas satte Obama till sist ner foten och sade definitivt nej, bland annat med hänvisning till miljökonsekvenserna.

Beskedet gladde miljövänner medan i synnerhet republikanska politiker anklagat presidenten för att sätta arbetstillfällen i USA på spel.