Nyheter Toppnyheter Världen

USA: Talibanledaren "troligen" dödad

Mulla Akhtar Mansour. Arkivbild.
Mulla Akhtar Mansour. Arkivbild.

Afghanistans talibanledare mulla Akhtar Mansour har troligen dödats i ett amerikanskt angrepp med drönare, uppger en företrädare för USA anonymt. Uppgiften har inte bekräftats officiellt av vare sig USA eller talibanerna.

I angreppet ska ytterligare en person ha dödats, enligt den amerikanske tjänstemannen som säger att inga civila dödsoffer krävdes.

USA:s president Barack Obama ska ha godkänt attacken som genomfördes i Pakistan, nära gränsen mot Afghanistan, vid åttatiden på lördagsmorgonen svensk tid, vilket betyder att angreppet skedde sent i fredags kväll lokal tid.

Flera amerikanska drönare attackerade männen, som färdades i ett glesbefolkat område i Pakistan längs den pakistansk-afghanska gränsen, sydväst om staden Ahmad Wal, enligt den amerikanska tjänstemannen.

I december florerade rykten om att mulla Mansour hade skadats svårt eller dödats i en eldstrid under ett möte med andra talibanledare i Pakistan. Efter en tid av spekulationer meddelade Mansour på en ljudinspelning att han levde.

Uppgifterna gjorde gällande att Mansour skadades svårt eller dödades under ett möte mellan talibanledare som hölls i närheten av Quetta i Pakistan.

"Det finns ingen sanning i rykten om att jag skadades eller dödades i Kuchlak", sade en röst i filen som skickats med e-post av en av talibanernas talespersoner.

"Detta är fiendepropaganda", sade personen som uppgavs vara mulla Mansour och tillade: "Jag har inte varit i Kuchlak på mycket länge".

Akhtar Mansour utropades till talibanernas ledare efter att mulla Omar dödförklarats sommaren 2015. Då hade mulla Omar varit död i två år.

Utnämningen av Mansour ledde till öppna strider och avhopp i rörelsens ledarskikt.

Kirsty Wigglesworth/TT/AP
En amerikansk drönare av typen Predator. Arkivbild.
TT
Drönarangreppet där talibanledaren uppges ha dödats skedde i Pakistan, nära gränsen till Afghanistan.