Nyheter Världen

USA: Terrorhot i Sydafrika

USA varnar Sydafrika för islamistiska extremister planerar att genomöra en terrorattack i landet. Arkivbild.
USA varnar Sydafrika för islamistiska extremister planerar att genomöra en terrorattack i landet. Arkivbild.

USA varnar Sydafrika för islamistiska extremister planerar att genomöra en möjlig nära förestående terrorattack i någon av storstäderna Johannesburg eller Kapstaden.

"USA har fått information om att terroristgrupper planerar att inom kort genomföra attacker där många amerikanska medborgare rör sig i Sydafrika, såsom fashionabla affärscenter i Johannesburg och Kapstaden", skriver den amerikanska ambassaden i Sydafrika på sin hemsida.

Enligt ambassaden ska varningen ses mot bakgrund av att terrorgruppen IS "uppmanat sina anhängare att genomföra terrorattacker globalt under fastemånaden Ramadan".

Myndigheterna i Sydafrika tonar dock ner hotet.

– Statens säkerhetstjänst och övriga säkerhetsorganisationer i landet är i högsta grad kapabla att hålla Sydafrika säkert, och alla som är i landet, inklusive amerikaner, säger talespersonen Clayson Monyela till lokala medier.

I september i fjol rådde USA de av sina medborgare som var i Sydafrika att vara extra vaksamma eftersom det fanns en terrorhotbild riktad mot amerikaner i landet.

Det är inte ovanligt att USA uppmanar sina medborgare runt om i världen att vara vaksamma mot eventuella terrorhot, men lördagens varning i Sydafrika var annorlunda eftersom den specifikt pekade ut möjliga mål.

Sydafrika har, till skillnad från många andra länder på den afrikanska kontinenten, varit förskonat från islamistiska terrorattacker.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset