Nyheter Världen

USA varnar Kina för planerat öbygge

USA varnar Kina för att bygga på ögruppen Panatag. Arkivbild.
USA varnar Kina för att bygga på ögruppen Panatag. Arkivbild.

Bråket om de omstridda öarna i Sydkinesiska sjön trappas upp ytterligare. USA varnar Peking för att börja bygga på ögruppen som Kina tog kontroll över från Filippinerna 2012.

Om Kina genomför sina planer på att bygga på de omstridda Panatag-reven (Huangyan på kinesiska) kommer USA och andra länder att "vidta åtgärder", enligt USA:s försvarsminister Ashton Carter.

– Jag hoppas att det här bygget inte blir av eftersom det kommer att resultera i åtgärder från både USA och andra i regionen. Det kommer inte bara innebära ökade spänningar utan även isolera Kina, sade han vid ett toppmöte i Singapore.

Medier i Hongkong har rapporterat om Kinas planer att etablera en utpost på ögruppen Panatag, som ligger 23 mil väster om Filippinernas huvudö Luzon, men som Kinas militär tog kontroll över 2012.

Kina gör anspråk på en rad öar och ögrupper i Sydkinesiska sjön som Filippinerna, Malaysia, Indonesien och Vietnam också anser sig äga rätten till. I takt med att Kina byggt jättelika anläggningar på flera av öarna, som tros vara militära, har protesterna från bland annat USA ökat.

Filippinerna har stämt Kina i Internationella domstolen (ICJ) i Haag, som de närmaste veckorna väntas komma med ett avgörande i frågan. Kina har dock redan på förhand meddelat att landet inte kommer att erkänna domslutet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset