Nyheter Världen

USA vill ha dialog om havstvist

Filippinernas utrikesminister Perfecto Yasay. Arkivbild.
Filippinernas utrikesminister Perfecto Yasay. Arkivbild.

USA vill undvika en konfrontation i Sydkinesiska sjön efter utslaget i internationella skiljedomstolen i Haag, säger utrikesminister John Kerry.

I stället vill USA se samtal och "förtroendeskapande åtgärder" mellan Kina och Filippinerna.

Den amerikanske utrikesministern gjorde sitt uttalande efter ett möte med sin filippinske kollega Perfecto Yasay i Manila.

Domstolen beslutade tidigare i månaden att Kina inte har någon rätt till Sydkinesiska sjön och att landet bröt mot Filippinernas suveräna rättigheter.

Filippinerna ville att skiljedomen om Sydkinesiska sjön skulle inkluderas i ett gemensamt uttalande från länderna i sen sydöstasiatiska samarbetsorganisationen Asean. Men att landet inte lyckades är ingen diplomatisk seger för Kina, säger utrikesminister Yasay.

Filippinerna hade inte sökt stöd från det asiatiska samarbetet Asean angående skiljedomsfallet mot Kina, och ville inte pressa på frågan och i och med det provocera Kina, säger Yasay på en presskonferens.

– Jag berättar det här för att skingra rapporter som säger att Kina segrade i Asean-mötet eftersom vi beslutade oss för att inte nämna skiljedomen, säger han.

Yasay vill hålla en dialog med Kina men säger inget om huruvida Filippinerna kommer att insistera på att skiljedomen ska diskuteras.

Kina har hävdat att domstolen inte har rätt att besluta i frågan om det omstridda territoriet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset