Nyheter Toppnyheter

USA: Vulgär valrörelse stör veteran

Ted Cruz väntas vinna i sin hemstat Texas.
Ted Cruz väntas vinna i sin hemstat Texas.

Supertisdagen är i gång och vallokalerna är öppna i USA – mycket kan avgöras nu i kampen om att bli partiernas presidentkandidat.Den viktiga dagen präglas också av oron och irritationen hos det republikanska etablissemanget över Donald Trumps framgångar i opinionen.

Först ut av alla att rösta var faktiskt amerikanska medborgare på Nya Zeeland. På det amerikanska fastlandet började invånarna i Virginia redan vid lunchtid, svensk tid. Därpå har det dussintal delstater som håller primärval eller nomineringsmöte öppnat sina lokaler och miljontals amerikaner har strömmat till. Intresset är stort i år.

För republikanernas del visar opinionsmätningar att den segertippade fastighetsmogulen Donald Trump leder i minst åtta av elva delstater. I en nationell mätning bland republikanska väljare fick Trump 49 procent av rösterna, jämfört med utmanarna Marco Rubios 16 procent och Ted Cruz 15 procent.

Våg av Trump-kritik

Och inget verkar hindra Trump, som sedan kampanjen inleddes i höstas har gjort sig känd genom en rad kontroversiella uttalanden, senast att han inte kunde svara på om han tog avstånd från den rasistiska organisationen Ku klux klan.

Men tungviktare i det etablissemang – som Trumps sympatisörer avskyr så – höjde sina röster på tisdagen och senatens och representanthuset republikanske ledare tog i mer eller mindre starka ordalag avstånd från Trumps hummande om extremistorganisationen.

– Om en person vill bli nominerad av Republikanerna så får det inte finnas några undanflykter eller några lekar. De måste avvisa alla grupper eller mål som bygger på trångsynthet, konstaterade representanthusets Paul Ryan.

Kort därpå slog senatens majoritetsledare McConell, med tydlig adress till Trump, fast att senatens republikaner fördömer den rastiska organisationen Ku Klux Klan "och allt vad den står för".

"Stora öron"

Även senatorn John McCain som var sitt partis kandidat mot demokraternas Barack Obama i presidentvalet 2008, uttryckte bedrövelse över den vulgära tonen i sitt partis valrörelse.

– Jag önskar att alla amerikaner hade kunnat höra ditt inlägg i dag. Kanske hade vi då kunnat ha haft en valrörelse där man inte ägnade sig åt att diskutera storleken på folks öron, eller om de svettas eller inte, sade John McCain till en besökande Natogeneral som bland annat talat om den migrationskris som Syrienkriget lett till.

McCain syftade då på att Trump i en debatt nyligen sagt hade då sagt att Floridasenatorn Rubio har "riktigt stora öron" och hånat honom för att han svettades mycket, varpå Marco Rubio svarade genom att insinuera att Trump kissat på sig.

Ted Cruz och Marco Rubio har också uppmanat Trump att be tidningen The New York Times att publicera inspelningar från bakgrundsintervjuer med honom efter rapporter om att han sagt till tidningens ledarsida att han inte är seriös med flera av sina uppmärksammade invandringsförslag. Enligt nyhetssajten Buzzfeed har Trump sagt "off the record" att han sannolikt inte kommer att stå för sina invandringsförslag om han blir vald till president.

Clinton i ledning

Hillary Clinton, som rider på en framgångsvåg efter segern i South Carolina, leder stort i sex av de södra delstaterna med en stor andel svarta väljare. Den senare kategorin har hittills varit kyligt inställda till senatorn Bernie Sanders, som kallar sig själv demokratisk socialist och har de skandinaviska länderna som förebild. Men Sanders säger till The New York Times att han fortsätter kampanjen oavsett utgången under supertisdagen.

– Vi inledde den här kampanjen med tre procent av rösterna i opinionsmätningarna. Vi har mobiliserat miljoner människor som vill ha en regering som representerar oss alla och inte endast miljardärklassen säger Sanders till tidningen.

Jacquelyn Martin
Demokraten Bernie Sanders röstar i sin hemstat Vermont.

Läs också