Nyheter Världen

USA:s HD delad om Texas abortlag

Förespråkare för aborträtt demonstrerar utanför Högsta domstolen som tar upp en lagstiftning i delstaten Texas som starkt reglerar klinikers och läkares verksamhet.
Förespråkare för aborträtt demonstrerar utanför Högsta domstolen som tar upp en lagstiftning i delstaten Texas som starkt reglerar klinikers och läkares verksamhet.

Skyddar de strikta lagarna som omger abortkliniker i Texas kvinnors hälsa? Eller är de till för att försvåra möjligheterna att göra abort? Högsta domstolen i USA hör i dagarna vittnesmål i ett principiellt viktigt fall som kan påverka miljoner kvinnors möjlighet att avsluta en oönskad graviditet.

Det historiska utfallet väntas dock inte komma förrän i juni.

De omtvistade lagarna i Texas, som har USA:s näst största befolkning, trädde i kraft 2013. Enligt dem måste bland annat läkare som utför aborter ha rätt att remittera patienter till närliggande sjukhus. Abortmottagningar måste hålla samma standard som kirurgiska center. De tuffa reglerna uppges ha tvingat mer än hälften av Texas 41 abortkliniker att stänga, skriver amerikanska medier.

Hotar rättigheter

Högsta domstolen ska nu avgöra om kvinnors grundlagsskyddade rättigheter hotas av lagarna. När förhören inleddes sent på onsdagen svensk tid demonstrerade både abortmotståndare och aktivister för rätten till abort på den vita domstolsbyggnadens trappa i Washington DC.

I frånvaro av domaren Antonin Scalia, som nyligen avled, består HD av lika många liberala och konservativa domare. Fokus är därför på Anthony Kennedy, som brukar beskrivas som konservativ men som ibland röstar liberalt. Han har dock inte gett ifrån sig så många tecken på hur han kommer att agera i fallet. På onsdagen gruffade han över att han ville ha mer grundlig bevisning i fallet, skriver The Washington Post.

Varför köra?

Men den liberala domaren Ruth Bader Ginsberg ifrågasatte varför kvinnor i Texas ska vara tvungna att köra hundratals mil över gränsen till delstaten New Mexico för att göra abort.

Kennedy, som ofta har den avgörande rösten i fall där det är jämnt har vid ett tillfälle föreslagit att fallet ska återsändas till en lägre instans för att inhämta mer bevis för vilken inverkan lagen har. I sådana fall skulle ärendet inte avgöras på flera år.