Sport

Utanför slutspel efter halva kvalet

Elin Eldebrink. Arkivbild.
Elin Eldebrink. Arkivbild.

Halvvägs in i EM-kvalet är basketlandslaget utanför slutspelsplats.Borta mot Spanien krävs bättring.– Det kan bara bli bättre känns det som, säger lagkaptenen Elin Eldebrink.

Sverige fick slita hårt borta mot Finland i lördags. Spelet hackade, spelarna blev frustrerade och segermatchen (59–49) avgjordes först tack vare ett ryck i slutminuterna. Insatsen i Helsingfors bådar inte särskilt gott inför onsdagens möte med den stora gruppfavoriten Spanien i Logroño.

– Vi har pratat om både bra och dåliga saker som vi gjorde senast. Vi måste se till att inte fastna och bli så stillastående i anfallsspelet. Samtidigt var vi bra när vi spelade aggressivt i försvar, Finland fick trots allt bara göra 49 poäng, säger Elin Eldebrink till TT.

Målskillnaden viktig

Mycket talar för att Spanien blir för svårt för Sverige, som då får sikta på att slå Finland i höst för att bli en av de sex bästa grupptvåorna som når EM-slutspelet i Tjeckien nästa år. När halva kvalet är spelat är Sverige rankat sjua av de nio grupptvåorna – och behöver sannolikt bättra på målskillnaden under de två avslutande matcherna.

Om det blir förlust mot Spanien så är det alltså oerhört viktigt att Sverige håller nere siffrorna, och inte upprepar något i stil med 23-poängsförlusten hemma i Täljehallen i höstas.

"Vi kan vinna"

– Det är inget man vill tänka på nu, men det är klart att varje poäng blir viktig i alla matcher, säger Elin Eldebrink som hoppas på mycket mer än en hedersam förlust mot Spanien:

– Vi har inte åkt hit för att tänka att vi ska förlora med så lite som möjligt, då hade vi inte behövt vara här. Gör vi en riktigt jävla bra match så kan vi vinna. Men Spanien är storfavorit och vi är verkligen underdogs.

I Sverige gör veteranen Anna Barthold sin 124:e och sista landskamp.