Nyheter Världen

Utdragen regeringsprocess i Ukraina

Parlamentets talman Volodymyr Hrojsman, med nära band till president Petro Porosjenko, antas av de flesta bedömare bli nästa ukrainska premiärminister. Men en omröstning i parlamentet skjuts upp på grund av oenighet om vilka som ska ingå i en ny regering. Arkivbild
Parlamentets talman Volodymyr Hrojsman, med nära band till president Petro Porosjenko, antas av de flesta bedömare bli nästa ukrainska premiärminister. Men en omröstning i parlamentet skjuts upp på grund av oenighet om vilka som ska ingå i en ny regering. Arkivbild

Ukrainas parlament skjuter fram omröstningen för att godkänna premiärminister Arsenij Jatsenjuks avskedsansökan.Bakom kulisserna pågår en rasande politisk strid.

Den tilltänkte premiärministern Volodymyr Hrojsman sade på tisdagen att han inte var villig att axla ansvaret då det råder oenighet om vilka som ska ingå i den nya regeringen.

Den nya koalitionen var tänkt att bygga på samma fundament som föregångaren: ett samarbete mellan president Petro Porosjenkos parti BPP och premiärminister Arsenij Jatsenjuks parti, Folkfronten.

Fyra oberoende parlamentsledamöter uppgavs även stödja upplägget, vilket skulle ge en knapp majoritet i parlamentet.

Volodymyr Hrojsman, som är talman i Ukrainas parlament, var vice premiärminister i en tidigare Jatsenjuk-ministär ses som en nära allierad till president Porosjenko.

Men parlamentskällor sade att en omröstning kan komma att genomföras först under onsdagen eller torsdagen.

Före detta konsult

Den tunga posten som finansminister, med uppdrag att förhandla fram nya utbetalningar av nödlån från IMF och även Sverige, väntades gå till Oleksandr Danyljuk enligt parlamentskällor.

Danyljuk, före detta konsult på McKinsey & Company, är inför den väntade regeringsombildningen vice stabschef hos president Petro Porosjenko. Han ska enligt Financial Times ha spelat en viktig roll i Ukrainas samtal med långivare under krisen och även arbetat med flera tunga reformförslag.

Om uppgiften stämmer ersätter han ukrainsk-amerikanskan Natalie Jaresko, en av teknokratministrarna i den avgående regeringen.

En uppgörelse om så gott som alla ministerposter ska vara klar, enligt Dmytro Stolyartjuk, talesperson för Hrojsman. Därmed avfärdas ett rykte från sent i går kväll som sade att Hrojsman och Porosjenko hamnat på kollisionskurs om vissa ministerposter.

Hotet om nyval

Om den nya koalitionsregeringen godkänns kan hotet om nyval skjutas på framtiden, åtminstone till i höst eller våren 2017, enligt Oleg Ustenko, vd för Bleyzerstiftelsen i Kiev.

Igor Kohut, chef för tankesmedjan Byrå för lagstiftningsinitiativ i Kiev, räknar med att de flesta ministrar i Jatsenjuks regering petas.

– En tredjedel kanske får stanna, säger han.

Jatsenjuk, som redan i helgen flaggade för att han avgår, väntas framöver främst arbeta med att försöka återbygga förtroendet för Folkfronten bland besvikna ukrainska väljare.

– Han kommer nog försöka fokusera på nyvalet, säger Ustenko.

Sergei Chuzavkov AP/TT
Ukrainas president Petro Porosjenko och avgående premiärminister Arsenij Jatsenjuk har samarbetat om makten sedan de som oppositionsledare klev fram i rampljuset i den så kallade Majdanrevolten 2014. Arkivbild.