Nyheter Sverige Sverige-topp

Uteblivet handslag fällde politiker

Miljöpartisten Yasri Khan drar tillbaka sin kandidatur till Miljöpartiets partistyrelse. Arkivbild.
Miljöpartisten Yasri Khan drar tillbaka sin kandidatur till Miljöpartiets partistyrelse. Arkivbild.

Den uppmärksammade miljöpartisten Yasri Khan, som vägrar ta kvinnor i hand, drar tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen.– Jag har tappat energin för politiken, säger han till TT.

– Efter debatten kring Mehmet Kaplan (MP) känner jag att mitt engagemang för politiken... ja, att energin tagit slut, jag orkar inte hålla på. Jag kommer att fortsätta att engagera mig i det civila samhället och folkbildning i stället, säger Yasri Khan.

Han försvarade Kaplan men det var när han i samband med en intervju med TV4 vägrade ta den kvinnliga reportern i hand som kritiken växte mot honom, både externt och internt.

Personligt val

– Hur jag väljer att hälsa måste vara mitt personliga val och alla människor ska ha möjligheten att bestämma över sin egen kropp. Sedan kan människor tycka olika, men jag känner mig väldigt trygg i att jag tycker att män och kvinnor är lika mycket värda. Sedan har jag min uppfostran och mina normer som jag vill stå upp för, och jag vill att den mångfalden ska kunna inrymmas i Sverige, säger Yasri Kahn.

Han anser att det är svårt för troende muslimer att engagera sig politiskt i Sverige.

– Ja, det är det absolut. Det är inte enkelt att vara annorlunda och ju mer man sticker ut, desto tuffare blir det, säger han.

Andra miljöpartister är däremot kritiska.

– Det fungerar inte i Sverige om man är förtroendevald att inte ta kvinnor i hand, säger EU-parlamentarikern och tidigare språkröret Peter Eriksson (MP) till TT.

Han tror att många kvinnor inte skulle känna sig respekterade om en manlig politiker vägrar att ta dem i hand, samtidigt som han gör det med mannen intill.

– Om någon vill hälsa med en bugning är det okej för mig, men då ska man göra det konsekvent och inte göra skillnad på människor utifrån kön, säger Jon Karlfeldt, sammankallande i partistyrelsen.

Nya rutiner

Den senaste tidens debatt om Mehmet Kaplans uttalanden och kontakter och Yasri Khans kandidatur till partistyrelsen kommer att leda till förändringar i hur partiet gör bakgrundskontroller och liknande.

– Ett resultat är utan tvekan att vissa rutiner kommer att förändras, och att vissa frågor som förr inte ställdes kommer att ställas, säger Jon Karlfeldt.

I fallet med Yasri Khan kände valberedningen dock till att han inte tar kvinnor i hand, men gjorde bedömningen att det skulle fungera ändå.