Nyheter Toppnyheter Världen

Utegångsförbud i Bagdad efter intrång

En demonstrant försöker att ta sig in över muren till Gröna zonen i Bagdad.
En demonstrant försöker att ta sig in över muren till Gröna zonen i Bagdad.

Iraks militär har infört utegångsförbud i Bagdad enligt landets statliga tv. Åtgärden sker sedan säkerhetsstyrkor öppnat eld mot demonstranter som åter trängt in i den kraftigt befästa Gröna zonen, enlig tv-kanalen al-Arabiya. Tiotals människor skadades.

Medier rapporterar att det var anhängare till den mäktige shiamuslimske predikanten Muqtada al-Sadr som tog sig in i zonen. Enligt nyhetsbyrån AFP tog sig några in i en regeringsbyggnad som hyser premiärminister Haider al-Abadis kontor.

al-Sadr varnade i ett uttalande myndigheter för att försöka hindra "fredliga protester", och han lovade att demonstrationerna kommer att fortsätta.

– Vi kom för en fredlig protest, men ynkryggarna började skjuta på oss, sade en av demonstranterna enligt AFP och visade upp en handfull patronhylsor medan han delvis dolde sitt ansikte bakom ett vitt tygsjok.

En annan sade att myndigheternas agerande var det tydligaste tecknet hittills på deras "feghet och korruption".

Tusentals protesterande hade tidigare samlats utanför zonen där säkerhetsstyrkor svarade med tårgas, vattenkanoner och distraktionsgranater. De hade tågat till Tahrirtorget och rivit bort taggtrådsstängsel på en av huvudbroarna över Tigris innan de nådde fram till zonen.

Bilder visade hur flera tog sig in i området över muren. På flera bilder sågs skadade människor, enligt al-Arabiya rör det sig om tiotals som skadats efter sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor. AFP rapporterar att det rör sig om minst 58 personer, inklusive personal i säkerhetsstyrkorna.

Sadranhängarna har demonstrerat i månader för reformer och regeringsskifte. I slutet av april tog sig hundratals, kanske tusentals, protesterande in i Gröna zonen. Flera stormade också parlamentsbyggnaden.

Förutom parlamentet hyser Gröna zonen regeringsbyggnader samt USA:s och andra länders ambassader.

TT
Protesterande har åter brutit sig in i Gröna zonen i Bagdad.