Sport

Utmattad Nordén blickar mot Tokyo

En trött Lisa Nordén under den avslutande löpningen.
En trött Lisa Nordén under den avslutande löpningen.

Lisa Nordén ger sig inte.Utmattad efter det krävande loppet vid Copacabana säger hon:– Ett OS till är inte omöjligt om det börjar klicka. Det är kul att tävla och jag är inte klar med det här än.

Silvermedaljören i triathlon i Hyde Park 2012 var inte i närheten av att få göra medaljintervjuer i den mixade zonen efter simningen, cyklingen och löpningen i Rio de Janeiro.

Hon passerade mållinjen som nummer 16, nästan fyra minuter (3.47) efter amerikanskan Gwen Jorgensen, guldfavoriten som levererade. Och det med råge. Jorgensen var 40 sekunder före schweiziskan Nicola Spirig Hug – som vann över Nordén på målfoto i London.

Brittiskan Non Stanford tog brons.

Däremot pratade Lisa Nordén, 31, gärna om att det går åt rätt håll igen efter några dystra skadeår och att det på det stora hela var en okej dag på jobbet.

– Hade jag haft en tio-i-topp-plats hade jag varit lite nöjdare, men jag lyckades ändå knyta ihop påsen ganska väl. Om man tänker på att jag i november satt i förtvivlan och funderade på hur jag skulle nå hit så...

Byggt upp kroppen

– Jag har gjort ett otroligt jobb för att bygga upp min kropp. Det har fungerat bra och jag skulle gärna fortsätta och få det att klicka helt igen, säger Nordén och utesluter inte en kommande satsning mot Tokyo 2020.

Löpningen var inte stark nog på 2,5-kilometersslingan på gatorna vid Copacabana. Efter cykelsträckan ledde hon klungan in till växlingen, men kom snabbt på efterkälken i milloppet.

– Jag visste inte riktigt vad som skulle finnas i kroppen och jag var jäkligt trött. Jag hade inte den där växeln som de i täten lade i. Tyvärr, säger Nordén.

– Man känner ganska snabbt vilken växel man har i sig. I London gick det lätt i klungan första biten. Det var inte svårt att ligga där. Nu hade jag 20 sekunder upp och 20 sekunder känns jäkligt långt att ta ikapp. Det vara bara att försöka hitta en rytm som man kunde bibehålla.

Springer fortare

– Tjejerna springer fortare i dag och jag har inte riktigt kapaciteten nu. Nicola sprang 9.07 på tre kilometer för några veckor sedan och Gwens 10-kilometerstider är inte att leka med. Nivån har gått upp sedan London. Men jag är med de bästa i simning och cykel, det är skönt att känna. Jag har sprungit bra i två månader, men det är inte lång tid om man sätter det i perspektiv till resten av fältet och vad många där har presterat på sista tiden.

Redan om två veckor tävlar Nordén igen, då i VM-serien i Edmonton.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset