Teknik Nyheter Världen

Utomjordisk forskning på potatisar

Vilka potatisar klarar testerna för att kunna odlas på Mars? Det är den frågan Nasas forskare i Peru ställer sig. Arkivbild.
Vilka potatisar klarar testerna för att kunna odlas på Mars? Det är den frågan Nasas forskare i Peru ställer sig. Arkivbild.

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa ska undersöka om peruanska potatisar är av det rätta virket – för att kunna odlas på Mars.

Av 4 500 potatissorter har 100 valts ut efter att ha genomgått rigorösa tester under extrema "Mars-liknande" förhållanden.

Det innebär bland annat att de ska kunna växa i olika ekologiska zoner, stå emot plötsliga klimatförändringar och frodas i stenig terräng. 40 potatissorter kommer från Anderna och 60 är förbättrade sorter som kan överleva med lite salt och vatten, och som också är immuna mot virus.

Potatisarna ska odlas i ett laboratorium i Lima dit 100 kilo jord från Atacamaöknen, som påminner om den på Mars, fraktats. I laboratoriet utsätts potatisarna för massiv ultraviolett strålning och en atmosfär som mest består av koldioxid.

De potatisar som klarar testerna måste också möta ett sista kriterium – att inte bara växa på mars, utan också reproducera sig i stora kvantiteter.

Forskarna hoppas också att resultaten ska vara av användning här på jorden för att identifiera sorter som kan växa under svåra förhållanden.

– Vi måste vara beredda på framtiden. För att kunna möta ökenbildning, stigande temperaturer och höga saltnivåer i jorden, säger virologen Jan Kreutze vid laboratoriet.

Läs också