Nyheter Sverige

Utpekad torped i rätten igen

Den 37-årige uzbek som utpekas som torped, här vid rättegången i Östersunds tingsrätt. Arkivbild.
Den 37-årige uzbek som utpekas som torped, här vid rättegången i Östersunds tingsrätt. Arkivbild.

Det har kallats Sveriges "Litvinenko-fall". Diktaturen Uzbekistan anklagas för försök till lönnmord på en regimkritiker. Efter överklagande tas målet nu upp i hovrätten.

Den misstänkte torpeden fälldes i Östersunds tingsrätt för mordförsöket i Strömsund 2012 på den regimkritiske exiluzbekiske imamen Obid Nazarov, som sköts vid sin bostad. En 37-årig uzbek dömdes till 18 års fängelse. När fallet från och med tisdagen tas upp igen kommer åklagare Krister Petersson att yrka på livstids fängelse och peka ut uzbekiska staten som den som ytterst beställde dådet.

– Jag kan inte se det på annat sätt, säger Petersson.

Nazarovs målsägarbiträde, liksom sonen David Nazarov, vill att hovrätten för Nedre Norrland tydligt pekar ut Uzbekistan. Östersunds tingsrätt tog inte ställning i den frågan.

I tingsrätten framkom att en uzbek i Ryssland, som var 37-åringens kontakt, figurerar även i en turkisk utredning om mord och mordplaner på oppositionella uzbeker där. Petersson vill utreda det närmare.

Den 37-årige mannen nekar till brott, men medger att han varit i Strömsund för att se sig om. Tingsrätten avfärdade hans historia som osannolik.

– Vi vill att man gör en annan bedömning av bevisningen och kommer fram till att det inte räcker till en fällande dom, säger hans advokat Jorge Concha.