Nyheter Världen Sverige

Utredning om Brattåsmorden i malpåse

Kriminologiprofessor Leif GW Persson är kritisk till hur utredningen om Brattåsmorden har hanterats. Arkivbild.
Kriminologiprofessor Leif GW Persson är kritisk till hur utredningen om Brattåsmorden har hanterats. Arkivbild.

Trots att intressanta spår finns avvecklar polisen sin utredningsgrupp om det uppmärksammade dubbelmordet i Brattås. Orsaken är det oroliga omvärldsläget som kräver polisens resurser.

Under flera år har en grupp vid polisen i Västernorrland arbetat med det olösta dubblemordet i Brattås utanför Härnösand. Trots att det, enligt polisen, finns intressanta spår att följa upp splittras nu gruppen.

– Polisledningen har beslutat att man inte kan tillsätta mer personal på grund av omvärldsläget med terror och flyktingar, säger spaningsledare Josefine Perming Tengqvist, till TT.

"Känns tråkigt"

Gruppen utgörs av en handfull personer som under några år har arbetat med ärendet. Vi årsskiftet ska gruppen splittras och därefter kommer Josefine Perming Tengqvist och ytterligare en polis under våren att stänga ärendet. Därefter kommer bara tips "med substans i" att följas upp.

– Det känns tråkigt att inte få slutföra ärendet, men jag har samtidigt förståelse för beslutet. Det finns ett antal saker som hade varit intressanta att få göra klart, säger hon.

TT: Har du informerat de anhöriga till offren?

– Ja, och de tycker självkart det är tråkigt.

GW är kritiskt

Men Stefan Liljenberg, polisområdeschef för Västernorrland, har en annan syn på hanteringen av gruppen.

– Nej, det ska inte läggas ner. Man sammanför de uppgifter man har för att just hantera det som ett cold case, så att säga.

TT: Men ni har haft en grupp som arbetat med fallet under ett antal år?

– Nej, ja, det är inte helt enkelt att svara på. Den här utredningen har levt i Västernorrland under väldigt många år med olika bemanningar och olika intensitet i detta. Det jag kan svara på är att vi har haft ett antal medarbetare som har jobbat med det efter sommaren, säger Stefan Liljenberg.

Kriminologiprofessor Leif GW Persson har under en längre tid följt fallet. När han får beskedet om att polisens utredningsgrupp ska splittras, säger han:

– De har jävlar i mig inte åstadkommit så mycket tidigare heller.