Utbildning Nyheter Sverige

Utredning om skolmord kan ge svar

Blommor och ljus vid skolan Kronan några dagar efter morden i oktober.
Blommor och ljus vid skolan Kronan några dagar efter morden i oktober.

Hur många personer blev hotade av den 21-årige mördaren under attacken på en skola i Trollhättan? Det är en av frågorna som får svar när polisens utredning nu blir offentlig.

En elev och två skolanställda dödades av 21-årige Anton Lundin Pettersson på skolan Kronan i Trollhättan en förmiddag i oktober.

21-åringen var maskerad och beväpnad med ett svärd. Han blev själv ihjälskjuten av en polispatrull. Polisen avlossade skotten i nödvärn, enligt en utredning som gjorts av åklagare. Lundin Pettersson var inte påverkad av alkohol eller droger.

Utredning klar

Nu är polisens förundersökning om skolmorden avslutad – och även nerlagd, eftersom inget tyder på att 21-åringen hade någon medbrottsling.

Större delen av utredningen blir därmed offentlig och presenteras på tisdagen.

– Det är omkring 500 sidor i den offentliga delen. 50 sidor är borttagna efter sekretessprövning, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens enhet för grova brott i Trollhättan.

I den offentliga delen ingår den gärningsmannaprofil som gjorts av en grupp på polisens nationella operativa avdelning, Noa. Den kan kanske ge något svar om hur Anton Lundin Pettersson tänkte före attacken, som av polisen beskrivits som ett rasistiskt hatbrott.

Olaga hot

Utredningen väntas också ge svar på hur många elever och skolanställda som utsattes för olaga hot från 21-åringen, förutom de tre mordoffren och en elev som skadades. Brottsoffren, och där ingår de mördades anhöriga, kan komma att få statlig ersättning från Brottsoffermyndigheten i fall som inte täcks av skolans försäkringar.

Efter morden började Trollhättans kommun planera en ombyggnad av Kronan, som ska ge en mera skyddad miljö med inhägnad skolgård och bättre kontroll vid entréerna. Skolan har också bevakats av vakter.

Läs också