Nyheter Världen

Utrensningen fortsätter i Turkiet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Regimens utrensning i Turkiet fortsätter. Näst i tur är ett fyrtiotal journalister och flygpersonal som misstänks ha stött kuppförsöket.

Turkiska myndigheter utfärdade på måndagen en arresteringsorder mot 42 journalister, rapporterar den privata tv-kanalen NTV. En av dem som står på listan är den kände kommentatorn och tidigare politikern Nazli Ilicak – hon sparkades 2013 från den regeringsvänliga tidningen Daily Sabah för att ha kritiserat ministrar som misstänktes vara inblandade i en korruptionshärva.

Flygbolaget Turkish Airlines meddelar att det avskedar 211 personer; chefer, kabin- och administrativ personal. De avskedade påstås ha kopplingar till den religiösa rörelsen som leds av den muslimske ledaren Fetullah Gülen. President Recep Tayyip Erdogan anklagar rörelsen för att ha stått bakom den misslyckade statskuppen.

Sedan kuppförsöket har även teleoperatören Türk telekom sparkat 198 anställda. Regimen har gripit eller avsatt fler än 60 000 soldater, poliser, domare, lärare och tjänstemän.

På måndagen greps tre soldater som misstänks ha deltagit i en attack mot det hotell i turistorten Marmaris där president Erdogan befann sig under kuppförsöket, uppger statliga nyhetsbyrån Anadolu. Ytterligare fyra soldater som uppges ha deltagit i attacken är fortfarande på fri fot.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset