Nyheter Sverige

Utsåg väns advokat till justitieråd

En kort tid innan Margareta Åberg blev riksrevisor var hon med och utsåg sin väns advokat till justitieråd. Arkivbild.
En kort tid innan Margareta Åberg blev riksrevisor var hon med och utsåg sin väns advokat till justitieråd. Arkivbild.

En kort tid innan Margareta Åberg blev riksrevisor var hon med och förordade sin väns advokat till att bli justitieråd, skriver Dagens Nyheter.

På våren 2014 var Margareta Åberg dels på väg att bli riksrevisor, dels var hon ledamot i Domarnämnden som skulle nominera tre nya justitieråd. En av kandidaterna var advokaten Mahmut Baran, som senare också utsågs till justitieråd.

Under våren vittnade även Margareta Åberg i förvaltningsrätten i Stockholm för en vän som var inblandad i ett stort skattemål. Hennes vän representerades av Mahmut Baran.

Men att Åberg haft kontakt med Baran nämnde hon aldrig i Domarnämnden när hans kandidatur togs upp.

Dagens Nyheter har kontaktat flera ledande jurister och experter på området. En del av dem vill inte citeras, men några säger att det är tveksamt om Åberg var jävig i Domarnämnden.

– Att det skulle vara direkt jäv har jag svårt att se, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, till tidningen.

Men flera av de tillfrågade säger att det är anmärkningsvärt att Åberg inte själv berättade om den pågående processen så att resten av nämnden själv kunde ta ställning till jävsfrågan.

Organisationen Transparency International har tidigare krävt alla tre riksrevisorers avgång.

– De här nya uppgifterna betonar att det behövs en ny ledning för Riksrevisionen om de ska kunna återupprätta förtroendet, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt och ledamot i organisationens styrelse, till Dagens Nyheter.