Nyheter Ekonomi Sverige

Utsatta områden kräver mer resurser

Rikspolischef Dan Eliasson vill att andra aktörer engagerar sig i de utsatta bostadsområdena. Arkivbild.
Rikspolischef Dan Eliasson vill att andra aktörer engagerar sig i de utsatta bostadsområdena. Arkivbild.

Om inte andra aktörer kliver fram för att hejda utvecklingen i utsatta bostadsområden, ja då måste polisen få ytterligare resurser utöver de pengar som redan begärts. Det är budskapet från rikspolischefen Dan Eliasson.

I en debattartikel i Dagens Nyheter beskriver han en mycket oroande utveckling i landets mest utsatta bostadsområden, med mord, skottlossningar och öppen knarkhandel.

– För att vi ska bli framgångrika krävs ju att andra också engagerar sig ytterligare, lägger mer kraft i de här områdena. Hela samhället måste mobiliseras, säger han till TT.

Dan Eliasson nämner arbetsförmedlingen, skola och socialtjänst som exempel.

– Vi från polisen känner oss ofta ganska ensamma i de här områdena, säger rikspolischefen.

Redan intecknat

Polisen har inför budgetbehandlingen begärt 3,9 miljarder kronor mer i anslag under perioden 2017-2019, för att kunna nyanställa 3 300 personer. En del av ökningen har Dan Eliasson intecknat genom att rekrytera ytterligare 700 personer utöver budget, i huvudsak civilanställda.

– Ja, delar av den i alla fall. Jag vågar inte ta i alltför hårt eftersom jag inte vet vilka summor det blir. Men jag har i alla fall tagit en risk och rekryterat 700 personer ytterligare, säger han.

Kan behövas mer

I debattartikeln flaggar rikspolischefen för att han kan tvingas återkomma till regeringen, även om de medel han begärt beviljas.

– Det kan behövas mer pengar, men det beror på hur de andra offentliga aktörerna agerar. Om de kommunala förvaltningarna trycker in rejält med mer pengar i skola och omhändertagande av barn, om sysselsättningsfrämjande åtgärder höjs, då blir förmodligen de positiva effekterna mycket stora, och då kanske det räcker med de förstärkningar vi får.

– Men om de övriga aktörerna står still, då finns det en uppenbar risk att vi kommer att behöva mer pengar efter 2020 än de vi har äskat.

Läs också