Nyheter Ekonomi Sverige

Utsatta områden kräver mer resurser

Rikspolischef Dan Eliasson vill att andra aktörer engagerar sig i de utsatta bostadsområdena. Arkivbild.
Rikspolischef Dan Eliasson vill att andra aktörer engagerar sig i de utsatta bostadsområdena. Arkivbild.

Om inte andra aktörer kliver fram för att hejda utvecklingen i utsatta bostadsområden, ja då måste polisen få ytterligare resurser utöver de pengar som redan begärts. Det är budskapet från rikspolischefen Dan Eliasson.

I en debattartikel i Dagens Nyheter beskriver han en mycket oroande utveckling i landets mest utsatta bostadsområden, med mord, skottlossningar och öppen knarkhandel.

– För att vi ska bli framgångrika krävs ju att andra också engagerar sig ytterligare, lägger mer kraft i de här områdena. Hela samhället måste mobiliseras, säger han till TT.

Dan Eliasson nämner arbetsförmedlingen, skola och socialtjänst som exempel.

– Vi från polisen känner oss ofta ganska ensamma i de här områdena, säger rikspolischefen.

Redan intecknat

Polisen har inför budgetbehandlingen begärt 3,9 miljarder kronor mer i anslag under perioden 2017-2019, för att kunna nyanställa 3 300 personer. En del av ökningen har Dan Eliasson intecknat genom att rekrytera ytterligare 700 personer utöver budget, i huvudsak civilanställda.

– Ja, delar av den i alla fall. Jag vågar inte ta i alltför hårt eftersom jag inte vet vilka summor det blir. Men jag har i alla fall tagit en risk och rekryterat 700 personer ytterligare, säger han.

Kan behövas mer

I debattartikeln flaggar rikspolischefen för att han kan tvingas återkomma till regeringen, även om de medel han begärt beviljas.

– Det kan behövas mer pengar, men det beror på hur de andra offentliga aktörerna agerar. Om de kommunala förvaltningarna trycker in rejält med mer pengar i skola och omhändertagande av barn, om sysselsättningsfrämjande åtgärder höjs, då blir förmodligen de positiva effekterna mycket stora, och då kanske det räcker med de förstärkningar vi får.

– Men om de övriga aktörerna står still, då finns det en uppenbar risk att vi kommer att behöva mer pengar efter 2020 än de vi har äskat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset