Nyheter Världen

Utskott vill pröva Rousseff

Dilma Rousseff, folkvald men avstängd president i Brasilien. I dag har ytterligare ett steg tagits mot att ställa henne inför riksrätt. Arkivbild.
Dilma Rousseff, folkvald men avstängd president i Brasilien. I dag har ytterligare ett steg tagits mot att ställa henne inför riksrätt. Arkivbild.

Avgörande besked närmar sig för Brasiliens demokratiskt valda men avstängda president Dilma Rousseff. Ett senatsutskott har röstat för att hon ska ställas inför riksrätt.

Utskottsomröstningen i parlamentet i Brasilia på torsdagen – dagen för OS-invigningen – sänder en tydlig signal inför avgörande beslut, som ska fattas när hela kammaren är samlad.

Riksrättshotet mot Rousseff vilar på anklagelser om att hon brutit mot budgetregler, i klartext att hennes regering fuskat med skatteintäkterna. Genom lån i statsägda banker har nationalräkenskaperna "sminkats" till att se bättre ut än de är, särskilt när Rousseff kampanjade för att bli återvald 2014.

Hon har försvarat sig med att det är så det har brukat gå till under brasilianska makthavare utan att de ställts inför riksrätt. Hennes politiska allierade har framhållit att många av hennes motståndare själva är inblandade i korruptionshärvor som är betydligt allvarligare än bokföringsfiffel.

Under OS-invigningen ersätts hon av interimspresidenten Michel Temer. Om Rousseff fälls i riksrätt bli han president till nästa val 2018.

Den 9 augusti ska senaten rösta om huruvida riksrättsförfarandet ska fullföljas. Om det blir av – vilket väntas bli fallet – hålls själva riksrättsomröstningen, då hon kan bli definitivt avsatt den 29 augusti.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset