Sport Skidor

Utvilad Nilsson redo för titeljakt

Stina Nilsson gör världscupcomeback i Drammen och jagar vidare efter totalsegern i sprintcupen. Arkivbild.
Stina Nilsson gör världscupcomeback i Drammen och jagar vidare efter totalsegern i sprintcupen. Arkivbild.

Två veckors tävlingsuppehåll har varit mumma mentalt.Nu är längdstjärnan Stina Nilsson redo att jaga vidare efter världscuptiteln i sprint.– Det har varit väldigt skönt att landa mentalt, det ska bli jättekul att tävla igen, säger Nilsson som dock har störts av en förkylning.

Senast Stina Nilsson tävlade var i slovenska Planica för två veckor sedan.

Då hade hon sin hittills häftigaste världscuphelg med två sprintsegrar, individuellt och i lag med Ida Ingemarsdotter.

– Det var en av mina bättre dagar som skidåkare, det kändes otroligt bra i kroppen och det kommer jag nog att bära med mig i många år framöver, säger hon.

Sedan tog Mora-åkaren ledigt efter ett hektiskt tävlingsprogram och gör på onsdagen comeback i världscupsprinten (klassisk stil) i Drammen.

Ändrad planering

En lättare förkylning direkt efter Planica har dock stört, vilket gör att hon ändrat i sin planering och står över helgens tremil i Holmenkollen.

– Jag har pratat med Rikard (förbundskapten Grip) och i och med att jag har varit förkyld så kommer jag inte att köra i "Kollen", säger Nilsson som i stället åker hem och laddar för Slottssprinten i Stockholm nästa torsdag.

TT: Känner du dig stressad över sjukfrånvaron?

– Nej, jag lägger inte så stor vikt vid det utan gör det bästa utifrån det. Det var en väldigt lätt variant, bara fyra-fem dagar, så det är ingen fara på taket, säger hon.

Nilsson leder sprintcupen med 58 poängs marginal till norskan Ingvild Flugstad Østberg.

Men något fokus på slutsegern lägger hon inte – ännu.

– Nej, då börjar man i fel ände. Det gäller att göra det bästa av de lopp som kommer, säger hon.

Imponerande rad

Stina Nilsson har visat en imponerande jämnhet i sprint den här säsongen, har gått till final i samtliga sex tävlingar med två segrar och totalt fyra pallplatser som facit.

– Jag är jättenöjd med det jag har gjort, jag har haft väldigt många fina toppar och inte så många dalar. Men det har känts bra ända sedan i somras och redan då kändes det att jag har tagit ett steg. Det här var inget jag räknade med, men jag kände att jag hade det i mig, säger Nilsson som är sexa i den totala världscupen och har ytterligare en pallplats (tvåa) i jaktstart.

Den 22-åriga Dalatjejen, som är från Malung, gjorde sin debut i världscupen i just Drammen för fyra år sedan och tycker om att köra där.

– Speciellt eftersom det brukar vara många från Malung som är och kollar. Det ligger inte så långt bort. Jag hoppas på en liten fin hejarklack, säger hon.