Teknik Nyheter Sverige

Vägglusen här för att stanna

Vägglusen har blivit ett allt större problem för fastighetsägare och hyresgäster. Arkivbild.
Vägglusen har blivit ett allt större problem för fastighetsägare och hyresgäster. Arkivbild.

Vägglössen fortsätter att öka närmast explosionsartat enligt statistiken över saneringar. Men den sanering som sker är inte alltid tillräcklig för att verkligen få bort lössen, enligt Anticimex, som förutser att vi snart kommer att kunna hitta löss på tåg.

– Om du får vägglöss och de sitter i din säng då kommer fastighetsägaren att ordna saneringen av fastigheten och väggarna, men de kommer inte att hjälpa dig med din säng. Och eftersom problemet sitter i själva sängen, så fortsätter problemen, säger Håkan Kjellberg, teknisk chef på Anticimex.

Löss är en ohyra som är svår att få bukt med, så svår att vissa talar om den som närmast omöjlig att få bort från en fastighet. Ett problem enligt Håkan Kjellberg är att när hyresgästen själv får ta hand om möblerna, riskerar problemet att förbli olöst.

Sprids vidare

– De som har fått vägglöss i lägenheten kan reagera på helt olika vis, en del bryr sig inte, säger han, andra kastar ut alla möbler i ren desperation och inte sällan ställs möblerna i grovsoprummet, vilket kan leda till att lössen sprids vidare, varnar han.

Saneringsföretagen beskriver ökningen av vägglöss som en kurva liknande en hockeyklubba. Fram till runt 2008 märks en svag ökning, och därefter viker kurvan av tvärt, rakt uppåt. Under förra året gjorde de två större saneringsföretagen Nomor och Anticimex sammanlagt 29 620 saneringar, drygt 3 500 fler än året före.

Löss på flyget

Ökningen förklaras oftast som en följd av ökat resande, att vi lyckas bära hem ohyran i väskan, men samtidigt sprids lössen allt oftare inom fastigheter eller via begagnade möbler och loppisfynd.

– I den närmsta framtiden här kommer vi nog att kunna bromsa spridningen av vägglöss i hemmen, däremot lär vi se fler löss på andra platser där människor sover och uppehåller sig, som flygplan, tåg, färjor. I Spanien har våra kollegor hittat vägglöss på en biograf, säger han.

Läs också